Esittele fetissisi: Free use

Vapaata ja epäsymmetristä seksiä – Tätä on free use

Tässä artikkelissa Häkin jäsen kertoo, kuinka runkkasi suihkussa tyttöystävää katsellen ja löysi oman pervon mieltymyksensä. “Oli jännittävää saada rakkaan keho käyttöön, kuin lahjana.” Tällaista on äärimmilleen viety seksin arkipäiväisyys. Tervetuloa free usen maailmaan!

Teksti: tweasel (& ™)

Videolla nainen tiskaa altaan ylle kumartuneena. Hame on nostettu vyötäisille, mustat alushousut valahtaneet nilkkojen ympärille, ja häntä pannaan takaapäin. Tiskaaminen on hidasta. Lopulta toinen osapuoli laukeaa, nostaa naisen pikkuhousut mälliselle pillulle, asettelee tämän hameen alas ja poistuu kuvasta.

Mistä on kyse?

Free use, eli vapaa käyttö on laaja kattotermi, jolla viitataan erilaisiin tilanteisiin, jossa lupa seksiin on jollain tapaa laajennettu tai laajentunut. Jos esimerkiksi yhdellä henkilöllä on lupa ja mahdollisuus käyttää toista henkilöä seksuaalisesti mielensä mukaan milloin vain, kyse on free usesta. Tämä pätee moneen eri bdsm-settiin ja onkin jossain määrin ihmisestä kiinni minkä kokee free useksi, seksuaalisille fantasioille kun harvemmin on mitään kiveen hakattuja määritelmiä. 

Yksi free usen ominaispiirre on suostumuksen ajallinen aspekti. Lupa seksiin on voitu antaa laajemmin tai enemmän etuajassa, kuin normaalisti. On voitu sopia esimerkiksi free use -viikonlopusta.

Tuoreelle häkkiläiselle ™:lle free usen ytimessä on arkipäiväisyys.

“Sen sijaan, että korostettaisiin aggressiivista, voimakasta valtaa tehdä toiselle seksuaalisia asioita ja nojattaisiin valta-asetelmaan tai nöyryytykseen, minulle free usessa pelataan seksin normalisoinnilla.”

Normit kääntyvät päälaelleen

Vapaan käytön voi jakaa kahteen kategoriaan, laajempaan ja suppeampaan. Free usesta puhuttaessa on nykyään huomattavasti yleisempää viitata suppeaan määritelmään. Osittain tämä johtunee siitä, että free usen suppeampi määritelmä on helpompi toteuttaa käytännössä: siihen riittää, että tiettyjen ihmisten, kuten pariskunnan kesken sovitaan, että toisen keho on “aina” käytettävissä, seksiin, kopelointiin, katselemiseen. Tällä dynamiikalla leikittelevää amatööripornoa onkin tarjolla runsaasti. 

Laajempi määritelmä free usea puolestaan viittaa fantasiaan, jossa free use -asetelma on isommin ja laajemmin käytössä yhteiskunnassa. Kyse ei siis ole kahden, kolmen, tai viiden henkilön keskenään neuvottelemasta tilanteesta vaan taustalla on laajempi konteksti. Paneutuneiden free use -harrastelijoiden kesken puhutaan free use worldistä, eli maailmasta, jossa tietyillä ihmisillä on lupa käyttää toisia vapaasti. Miehillä voi olla vaikkapa lupa käyttää naisia seksuaalisesti hyväkseen milloin vain, tai tietyssä ravintolassa jokainen asiakas on valmis seksiin. Lupa voi perustua lakiin, biologiaan tai muuttuneeseen moraalikoodistoon. Ihmispsyyke voi olla muuttunut tai sosiaaliset normit sellaiset, että free use on luontevaa. Tuo luontevuus on olennaista.

“Free use -fantasioissa ei ole kyse dystooppisesta orjuutusyhteiskunnasta, vaikka kaipa sellaisiakin fantasioita on esitetty. Mutta itse käsitän free usen siten, että tuon fantasiauniversumin sisäiset säännöt ovat muuttuneet, eikä vapaa käyttö satuta niitä, joita käytetään. Korkeintaan seksi on kuin ikävä askare: työhön tai pyykin pesuun verrattavissa.”

Käytettävän olevan asenne on usein välinpitämätön, hieman myönteinen, tai lievästi ärsyyntynyt. “Käytettävä voisi vaikka haluta mieluummin pelata, siivota tai tehdä jotain muuta, mutta suostuu hieman vastahakoisesti pantavaksi,” ™ kertoo.

Tahdottomuus tai välinpitämättömyys ovat yleisiä juuri pariskuntien kesken harrastetussa free usessa. Free use -fantasiamaailmassa vieraan nussiminen voi olla tuiki tavallinen, mukava sosiaalinen kanssakäymistilanne.

“Free usessa minuun vetoaa sen suhde seksuaalinormeihin. On kiihottavaa, että toinen voi antaa kehonsa seksuaaliseen käyttöön täysin arkisesti. Siitä kasuaalisuudesta seuraa vapauden tunne, kun pääsee rikkomaan normeja.”

Pidättyväiset normit seksuaalisuuteen liittyen kääntyvät free usessa päälaelleen. Tabu on arkista, lait ovat muuttuneet, sosiaaliset normit ja moraalikoodisto kirjoitettu uusiksi.

“Mutta ei tämä fantasia ole mikään poliittinen ohjelma”, ™ naurahtaa. Normien säätämisestä unelmointi ja kiimailu peilaa kuitenkin tosielämän seksuaalikäsityksiä. “Normeja voi pohtia fantasian kautta. En väitä, että tekisin filosofista moraaliteoretisointia runkatessani, mutta free use -fantasian suhde tosimaailmaan lisää sen kiinnostavuutta.”

Seksin ei tarvitse olla merkityksellistä

Arkinen, seksipositiivinen suhtautuminen panemiseen on ™:stä olennaista: “kasuaali suhtautuminen seksiin tuntuu hyvältä ja tavoiteltavalta.” Ja kuinka arkista onkaan, että yksi on kiihottunut ja toinen ei.

“Jokin siinä epäsymmetriassa kiehtoo. Yksi ensimmäinen proto-freeuse kokemukseni tapahtui teininä, kun silloinen tyttöystäväni ei innostunut panemaan valmistautuessamme ulos lähtöön, mutta minun teki mieli. Päädyimme siihen, että hän jäi alasti valmistautumaan suihkunsa jälkeen ja minä sain runkata peseytyessäni. Hän ei kiinnittänyt minuun juuri huomiota kun tyydytin itseäni katsellen hänen alastonta kehoaan.”

Siihen asti seksi oli ollut yksin runkkaamista tai selkeästi yhdessä tekemistä – jollain tapaa merkityksellistä, jopa harrasta. Seksistä puhutaan usein latautuneesti: hässimisen kuuluu olla, no, jos ei kaunista, niin vähintään intiimiä ja läheistä.

“Teini-minälle ei ollut selvää, että voi olla ok ja sallittua olla seksuaalinen silloinkin, kun toinen ei halua. Oli jännittävää saada rakkaan keho käyttöön, kuin lahjana – ja toisaalta tarjota oma keho toisen iloksi.”

Joten: ™ katseli tyttöystäväänsä meikkaamassa, runkkasi ja PIM, näin syntyi uusi kink tämän häkkiläisen sydämeen. Nuorena kokemusta oli vaikea sanallistaa ja konseptualisoida, mutta kokemus jäi mieleen. Sanan mieltymykselleen ™ löysi lopulta Redditistä, r/freeuse -subredditistä.

“Siellä free use kehittyi alunperin juuri sen fantasiamaailman ympärille. Sen sisältö oli kirjoitettuja tarinoita, ei videoita kuten nykyään. Fantasia-aspekti on siirtynyt sen yksilökeskeisemmän meiningin tieltä. Se subreddit on muuttunut paljon.”

Tyttöystävän ihastelu suihkussa on hyvä esimerkki free usen leppoisuudesta.

“Tarkoitus ei ole luoda sessiota, jossa toinen on selkeän dominantissa roolissa ja toinen menee subspaceen. Free usen pointti on pitää tilanne mahdollisimman arkisena. Ihmiset ovat siinä lähtökohtaisesti omina itseinään.”

Free use kinkkien intersektiossa

Free use on hankala määriteltävä, koska sen eri muodot risteävät useiden muiden bdsm:n alalajien kanssa. Esimerkiksi ™:n kuvaama hetki suihkussa linkittyy myös voyeurismiin, josta pervertikkomme toki myös nauttii.

Free use voi tulla lähelle CNC:tä, koska myös eksplisiittinen tahdottomuus hypnoosin tai unen myötä voi olla free usea. Se voi olla myös roolileikkimistä, alistumista, D/s:ää ja siihen voi liittyä orgasmien kontrollointia. Gang bang voi olla free usea, erityisesti, jos pantavalla on roolissaan muita vähemmän toimijuutta.

“Muutoinhan kyse on tasavertaisista orgioista. Epäsymmetria kuuluu asiaan siinä mielessä, että käytettävä ei ole tasapuolinen kanssanauttija. Kyse ei ole siitä, ettei hän saisi nauttia, mutta jos hän itsekin sanoo että ‘joo, pannaan,’ niin silloinhan se on vain seksiä. Free usessa ei ole oletuksena, että käytettävä saisi mitään tiettyä seksuaalista nautintoa.”

Free usen riskit ovat melko samanlaisia, kuin monissa muissakin bdsm-meiningeissä, joissa leikitellään vallalla tai ei-eksplisiittisellä konsensuaalisuudella. On sovittava etukäteen mitä saa tehdä, koska käytettävällä on rajat, joita ei saa ylittää. Turvasana on hyvä olla.

“Tämä pätee ihan kaikkeen: ihmiselle ei saa tehdä asioita, joita hän ei oikeasti halua.”

9

Yksi kommentti artikkeliin ”Esittele fetissisi: Free use”

Jätä kommentti