Järjestöesittely: Pohjanmaan vinot ry

Tämän osion tarkoitus on esitellä eri järjestöjä, jotka vaikuttavat Suomen kinkyskenessä. Osiossa päästämme suomalaiset kinkyjärjestöt vuorotellen kertomaan omin sanoin toiminnastaan.

Esittele itsesi ja järjestönne lyhyesti.

Olen Lunttu, Pohjanmaan vinot ry:n perustajajäsen sekä puheenjohtaja.

Yhdistyksemme Pohjanmaan vinot ry, toisella kotimaisella kielellämme Österbottens skeva rf, on vuonna 2016 perustettu kaksikielinen yhdistys.Toimimme Pohjanmaalla tarkoituksenamme koota yhteen alueen samanhenkisiä ihmisiä ja muun muassa näin edistää tietoutta fetisseistä, BDSM:stä ja kinkyydestä ylipäänsä.

Oletko itse ollut pitkään mukana järjestönne toiminnassa (oli se sitten hallituksessa tai jäsenenä)?

Olen yksi yhdistyksemme perustajajäsenistä ja toiminut puheenjohtajana tai hallituksessa koko yhdistyksen olemassaolon ajan.

Yhdistyksemme on vielä nuori, ennen PoVi:n perustamista olen kuulunut useaan muuhun Suomessa toimivaan vastaavaan järjestöön. Olen ollut mm. SMFR, Turun Baletti ja OuSM yhdistysten jäsen ja vaikuttanut paikallisesti epävirallisen Vaski kinkyryhmittymän muodossa yli kymmenen vuotta vaihtelevalla aktiivisuudella.

Millä tavalla toimintanne on muuttunut vuosien varrella?

Yhdistyksemme aloitti toimintansa kuukausittaisin miitein jotka ovat alusta asti järjestetty Vaasan, yhdistyksen kotipaikan, lisäksi Kokkolassa ja Seinäjoella. Jo ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden aikana järjestimme miittien lisäksi kaksi workshopia, neula- ja köysityöpajan, sekä vain jäsenille olevan pikkujoulun. Toiminta on tähdännyt ja tähtää edelleen yhdistyksen ja paikallisen kinkykulttuurin kasvuun, haaveissa on alusta asti ollut myös omat isommat kinkybileet jonne saisi Suomen muunkin skenen osallistumaan ja näin tutustumaan Pohjanmaahan.

Millaisia tapahtumia järjestönne järjestää jäsenilleen ja kuinka usein?

Yhdistys järjestää kuukausimiittejä vaihdellen paikkaa Vaasan, Kokkolan ja Seinäjoen välillä, joka toisen miitin tai muun tapahtuman ollen kuitenkin yhdistyksen kotipaikassa Vaasassa. Miitit pyritään pitämään matalan kynnyksen tapahtumina arki-iltoina ravintolaympäristössä, keskustellen aiheista maan ja taivaan väliltä, kinkyteemojakaan unohtamatta. Olemme järjestäneet myös useamman workshopin vierailevin vetäjin mm. köysittelyn ja neulojen parissa sekä olemme askarrelleet kinkyvälineitä. Workshopeja pyritään järjestämään 1-2 vuotta kohden ja tänä vuonna olisi tarkoitus järjestää vielä yksi tällainen tapahtuma.

Ennen joulua on tavattu järjestää joko isompi pöytä jostain ravintolasta tai kabinetti jossa ruokaillaan yhdessä. Vuoden vaihteen jälkeen on juhlittu jäsenten kera “pikkujouluja” saunoen joko yön yli mökkeillen kauempana kaupungin melskeestä tai saunatilassa Vaasan ytimessä, “pikkujoulua” lukuunottamatta tapahtumiin on pääsy myös muilla kuin jäsenillä. Aktiivisimmat jäsenet kutsuvat koolle myös itsenäisesti viikkomiittejä Vaasassa sekä Kokkolassa, kuukausi ja viikkomiitteihin osallistujia voi olla muutamasta hengestä aina kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen henkeen. 

Miten kuvailisit järjestönne ja tapahtumienne kävijäkuntaa? Entä paikkakuntanne skeneä?

Tapahtumissamme käy ihmisiä ympäri Pohjanmaan, ydin porukka on pääsääntöisesti PoVi:n kolmesta pääkaupungista, mutta ilahduttavan paljon tullaan kauempaakin, jopa Oulun korkeuksilta, Kuopiosta ja Helsingistä on tultu varta vasten viettämään iltaa ja jäseniäkin löytyy muualta Suomesta. Ikähaarukka on laaja ja taustat moninaiset, on pitkään skenessä vaikuttaneita sekä ihan hiljan kinkyilyyn tutustuneita ihmisiä. Ydin porukka on tiivis, mutta aktiivisen miittikulttuurin ylläpitämisellä pyritään yhtälailla tuomaan skeneen uusia ihmisiä siinä missä pitämään yhteyttä ja hauskaa jo toisilleen tuttujen kinkyjen kesken.

Miten järjestönne poikkeaa muista skenen järjestöistä?

PoVi on ainoa myös ruotsinkielellä viestivä yhdistys, tiettävästi myös kolmessa eri kaupungissa miittien pitäminen on ainutkertaista yhden yhdistyksen järjestämänä. Kun etäisyydet ovat pitkiä joka paikkaan ei ole ongelma lähteä vähän pidemmällekään samanhenkisten juttukaverien perässä.

Yhdistys on verraten nuori, mutta saanut jo paljon aikaan ja jäsenmäärä on ollut tasaisen nousujohteista alusta alkaen. Teimme myös vuodelle 2020 povikalenterin jossa tyypillisten naisoletettujen rintojen lisäksi näkyy myös näiden miehisempiä vastineita.

Onko paikkakunnallanne Häkin kaltaista opiskelijajärjestöä tai oletteko itse aktiivisia esim. opiskelijoiden suuntaan? Miten huomioitte vasta kinky-uraansa aloittelevat henkilöt?

Alueen Pohjanmaa on laaja ja tekijöitä vielä vähän, mutta jäseninämme olevien opiskelijoiden kautta saamme yhdistyksellemme näkyvyyttä flyerein kampuksella. Suusta suuhun viestinnän, sosiaalisen median, keskeisten teemojemme (fetissit, BDSM jne.) ympärille keskittyneiden foorumien ja tottakai oman nettisivumme kautta pyrimme olemaan helposti löydettävissä ja miittien kautta pitämään joukkoon liittymisen helppona sekä kynnyksen muutoinkin matalana.

Jos lukijamme kiinnostuivat järjestöstänne, mistä he löytävät lisätietoa toiminnastanne?

Yhdistyksestämme kattavimmin tietoa löytyy nettisivuiltamme http://www.vinot-skeva.net/

Terveisesi Häkin kotisivujen lukijoille ja skenestä vasta kiinnostuneille?

Toivoisin kaikkien kinkyilystä kiinnostuneiden löytävän itsestään rohkeutta etsiä luotettavaa tietoa ja ennakkoluulottomuutta kohdata samanhenkisiä ihmisiä, netissä ja irl, kuitenkin omasta turvallisuudestaan huolta pitäen. Meistä jokainen on joskus ollut ensimmäistä kertaa uuden kynnyksellä ja tietää kyllä että kynnys on korkein niillä ensi askeleilla (etenkin) näissä asioissa. Ole itse se muutos jonka haluat nähdä, osallistu ja anna oma panoksesi.

0

Jätä kommentti