Yksinoikeudella: Törkyteatteri

Suomen BDSM- ja fetissipiirien suosikki-inhokki Törkyteatteri on kenties kinkyskenen tunnetuin suomalainen esiintyvä taiteilijaryhmä. Ryhmä ei kuitenkaan pidä itsestään juurikaan sen kummempaa meteliä esitystensä ulkopuolella, eikä heistä tunnu löytyvän tarkempaa tietoa mistään. Mistä ryhmän toiminnassa on siis kyse ja mistä kaikki sai alkunsa? Häkki istahti hetkeksi samaan pöytään Törkyteatterin edustajien kanssa, ja haki vastauksia muutamaan mieltä askarruttavaan kysymykseen.

Hei ja kiitos haastattelusta! Esittelisittekö itsenne lyhyesti? Mikä on Törkyteatteri?

Törkyteatteri on ryhmä esiintymishaluisia pervoja, jonka esityksissä on yleensä BDSM:ää tai eritteitä. Välillä esitykset ovat humoristisia ja välillä pelottavia, joskus vain viihdyttäviä.

Miten Törkyteatteri sai alkunsa?

Oli vuosi 2012. Eräs tuleva törkyläinen oli päätynyt täysin keltanokkana pienen paikallisen kinky-yhdistyksen hallitukseen. Yhdistys oli järjestämässä bileitä vuosien tauon jälkeen, ja bileisiinhän tietenkin tarvittaisiin esityksiä. Ongelmana vain oli että mitään rahaa ei ollut maksaa yhtään kenellekään, esiintyjien olisi pitänyt maksaa matkansakin itse. Pieni kyselykierros osoitti, että jos ilmaisia lounaita ei ole, niin ei myöskään ilmaisia ammattiesiintyjiä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kauhunsekaisista tunteista huolimatta kasata esitys kokoon itse. Onneksi eräs ystävä, toinen tuleva törkyläinen, oli heti messissä. Hänellä oli jopa kokemusta pikkupaikkakunnan kesäteatterissa toimisisesta. Kun vielä yksi ystäväpiiriin kuuluva henkilö ehdotti, että käsikirjoituksena voitaisiin käyttää hänen BDSM-Baariin kirjoittamaansa humoristista kirjoitelmaa, alkoivat visiot selkeytyä – tämä olisi mahdollista! Esiintyjiä tarvittiin kuitenkin lisää, joten alkoi armoton kyselykierros kaikilta tutuilta ja tutun tutun tutuilta. Käytännössä mukaan otettiin kuka tahansa, joka vain suostui. Tehtävä osoittautui odotettua vaikeammaksi. Kasassa oli kolme henkilöä, eikä kenelläkään ollut tuhottoman paljon pervoja tuttuja mukaan kysyttäväksi.

Eräs meistä muisti tavanneensa ekoissa kinkybileissään erään hieman erikoisen herrasmiehen, jolla oli monipuolisia kinkymieltymyksiä hänen kinkysivustoille lataamistaan kuvista päätellen. Päätimme kysyä häntäkin, ja varmaan jokainen muistaa yhä elävästi häneltä saamamme vastauksen. Jouduimme oikeasti miettimään onko tämä tyyppi edes tosissaan. Viestissään hän selkeästi ajatuksesta innostuneena ehdotti esityksen sisällöksi kaikkea aina chilin laittamisesta esinahan alle pallien naulaamisesta lautaan. Tiesimme, että tämä tyyppi olisi meidän miehemme! Jos kerran meidän piti tehdä esitys, miksi emme saman tien tekisi jotain mitä kinkybileissä ei ole ennen nähty. Vielä muutama tuttu ja tutun tuttu saatiin houkuteltua mukaan, ja näin meillä oli ryhmä kasassa.

Saimme suunniteltua kaksi esitystä, Subin kasvatusoppaan ja Tohtori Töryn. Esityksiin sisällytettiin kaikenlaista mikä ketäkin innosti. Mukaan valikoitui sekalainen kokoelma vaippoja, katetrointia, sotkemista ja tampooneja. Halusimme tietenkin myös huumoria mukaan, joten vitsejä esityksiin mietittiin paljon. Toista bile-esitystä emme harjoitelleet oikeastaan ollenkaan. Dynamiikka toimi kuitenkin sen verran hyvin, että esitys improvisaatiostaan huolimatta oli suhteellisen onnistunut.

Törkyteatteri oli syntynyt.

Miten toimintanne on muuttunut vuosien varrella?

Alunperinhän ensimmäisen esityksen piti olla kertaluontoinen. Jotenkin kuitenkin Törkyteatteri alkoi nopeasti elää omaa elämäänsä. Eri esityksissä on usein eri ihmisiä mukana riippuen siitä, miten kukin ehti osallistua. Ylipäätään osa esiintyjistä on jäänyt pois ja uusia on tullut tilalle. Alkuunsa esitykset olivat varsin amatöörimäisiä, mutta vähitellen koko produktio on kehittynyt huimasti niin että pystymme tarjoamaan laadukkaampaa viihdettä yleisölle.

Esiinnytte nimenne mukaisesti hyvinkin räväkästi. Miten päädyitte ottamaan esityksiinne mukaan myös eritteitä?

Ensimmäisessä esityksessämme oli eritteitä mukana vähän vahingossa. Sen lopulla eräs alkuperäiseen kokoonpanoon kuulunut ja jo ennen ekaa esitystä ryhmästä eronnut henkilö tuli yllättäen lavalle kusaisemaan yhden esiintyjän päälle. Se oli varmaan se hetki, kun tajusimme, että näinkin voi tehdä esityksessä ilman että järjestäjät piittaavat paskaakaan. Koska ryhmässä oli useampikin pissafetisisti, päädyimme ottamaan pissaleikit esitykseen.

Innostuimme ensimmäisestä esityksestämme niin, että päätimme tunkea itsemme kaikkiin tuleviin pääkaupunkiseudun kinkybileisiin esiintymään. Meitä ei aina kuitenkaan otettu esiintymään mielellään sillä avomielisimmätkin kinkyt kammoksuivat eritteitä. Hieman myöhemmin saimme mukaan myös emetofiilin, eli oksennusfetisistin, jonka myötä esityksemmekin nousivat aivan uusiin sfääreihin, ja esitysten painopiste siirtyi ylipäätään eritteiden suuntaan.

Koska esityksistä ei edelleenkään maksettu mitään, teimme vain sitä mikä meitä itseämme innosti. Yleensä se ei ollut sitä, mitä suuri yleisö halusi nähdä. Sillä tiellä olemme edelleen. Ryhmämme toimii, koska teemme sitä mitä haluamme tehdä. Alkuvuosinamme esiinnyimme paljon ja tiheään, mutta nykyään ajankäyttöongelmat ja muut aktiviteetit elämässämme on harventaneet esitystahtia.

Eritteet ovat siis olleet mukana alusta lähtien ja ovat edelleen aika lailla kantava teema. Ajatuksena oli tehdä jotakin sellaista, joka on uutta ja ennennäkemätöntä, ja kyllä – myös kohahduttavaa, mutta samalla jotakin mikä aidosti innostaa ja kiihottaa monia esiintyjiämme. Yleisö inhoaa ja rakastaa meitä, koska olemme jotain mitä ennen ei ole nähty.

Haluatteko viestiä jotain esityksillänne?

Mitään kovin syvällisiä viestejä esityksiimme harvemmin liittyy. Ehkä yleisimmin haluamme viedä törkyilyn ilosanomaa eteenpäin, että kaapissa olevat tai fetissiään häpeävät eritefettarit sasivat positiivisen roolimallin. Olemme myös useamman kerran tehneet kinkybileisiin esityksiä, joissa naureskellaan hyväntahtoisesti kinkyskenen luutuneille asenteille ja joissa teemme pilaa myös itsestämme.

Esityksenne herättävät vilkasta keskustelua kinkyskenessä, ja tänä vuonna päädyitte ihan valtamediankin otsikoihin. Yllätyittekö saamastanne huomiosta?

Emme oikeastaan. Törkyteatteri on koko uransa ajan puhuttanut kinkypiireissä ja herättänyt katsojissa niin kauhistusta kuin ihastustakin. Usein myös niillä, jotka eivät ole koskaan nähneet yhtään esitystämme, on ollut meistä vankka mielipide.

Miten valmistaudutte esityksiinne?

Esityksiin valmistautuminen sujuu monessa mielessä kuin mihin tahansa muuhunkin performanssiin tai teatteriesitykseen valmistautuminen. Ensin tulee jokin tilaisuus, johon meidät halutaan esiintymään. Istumme porukalla alas suunnittelemaan ja mietimme minkälainen esitys kyseiseen tilaisuuteen sopisi ja pyrimme ottamaan huomioon meille mahdollisesti esitetyt toiveet esim. teeman suhteen. Kaikki heittelevät ideoita ja kertovat mitä kenties itse haluaisivat tällä kertaa päästä lavalla tekemään. Käsikirjoittaja-ohjaajamme sitten näistä raapii kasaan jonkinlaisen käsikirjoituksen rungon, jota lähdetään työstämään eteenpäin. Jos esityksessä on jokin aiemmin kokeilematon törkyilyn muoto, testataan sen käytännön toimivuus etukäteen. Tunnelmaan ja teemaan sopivaa musiikkia mietitään. Pikku hiljaa esitys sitten hioutuu lopulliseen muotoonsa.

Oma taiteenlajinsa on sitten konkreettinen valmistautuminen itse esitykseen. Jos esityksessä on tarkoitus kusta tai oksentaa, esiintyjän pitää tietää miten ja kuinka paljon ennen h-hetkeä pitää tankata. Hermostunut ohjaaja sitten ennen esitystä kiertelee takahuoneessa kyselemässä että joko kusettaa?

“Nyt enää vain haaveidemme
Broadway-musikaali on tekemättä.”

Montako erilaista ohjelmanumeroa repertuaaristanne löytyy? Kauanko yhden esityksen suunnitteluun menee aikaa?

Uuteen tilaisuuteen tehdään aina uusi esitys. Bileisiin yleensä yksi mutta joskus kaksi eri esitystä, seksimessuille tyypillisesti kaksi tai kolme esitystä. Ottaen huomioon että olemme tehneet tätä seitsemän vuotta, alkaa jo aika monta kymmentä esitystä olla takana. Esityksen suunnittelu vie yleensä reilun kuukauden mutta parissa viikossakin on joskus nuijittu esitys kasaan kun on ollut pakko.

Mikä on erikoisin paikka missä olette esiintyneet?

Tämän täytyy kyllä olla Wastelandin bileet. Erikoiset ne olivat siinäkin mielessä, että yleisö vain kulki ohi, sillä esiinnyimme tilassa joka oli tarkoitettu enemmän tilasta toiseen siirtymiselle kuin esitysten katseluun. Meidät oli siis sijoitettu pikkulavalle yhteen sivuhuoneista. Lopulta muutama tyyppi jäi kuin jäikin katsomaan esitystä. Itse bileissä oli tuhansia bilevieraita, mutta meillä taisi silti olla koko esiintymisuramme pienin yleisö. Silti matka oli legendaarinen ja hauskaa riitti.

Entä mikä on omasta mielestänne erikoisin asia jonka olette esitykseen sisällyttäneet?

Hiutalejuoma!

Tämä termi vaatinee hieman tarkennusta. Idea lähti monen muun idean tavoin pornofilmistä. Olimme nähneet “alan leffassa” jännän jutun, missä pissattiin peräsuoleen ja tuotos spruutattiin lasiin juotavaksi. Tätähän piti tietenkin kokeilla! Näin saimme aikaiseksi kaikkien aikojen ällöttävimmän ohjelmanumeromme.

Ovatko kaikki ideat päätyneet esityksiin asti, vai onko jotain jouduttu jättämään pois syystä tai toisesta? Miksi?

Eivät, ja hyvä niin. Ryhmäämme kuuluu monia hyvin luovia ja hyvin pervoja ihmisiä, jotka lietsovat ideointitapaamisissa välillä toisensa sellaiseen lentoon että jonkun pitää pikkuisen suitsia menoa ja ideoiden laukkaa.

Eritteiden lisäksi esityksissänne nähdään usein myös rajua BDSM:ää. Onko teille sattunut koskaan haavereita tai ei-toivottuja vammoja?

Mitään vakavampia onnettomuuksia ei ole koskaan tullut, suurilta osin siksi että huolehdimme aina turvallisuudesta. Koska monet lavalla tekemämme asiat menevät kategoriaan RACK (=risk-aware consensual kink), kaikki esiintyjämme tietävät mihin ovat ryhtymässä ja ymmärtävät mahdolliset esityksiin liittyvät riskit. Pienempiä haavereita on kyllä sattunut useamman kerran, mutta niistä vammoista on toivuttu yleensä alle viikossa.

“Yleisö inhoaa ja rakastaa meitä,
koska olemme jotain mitä ennen ei ole nähty.”

Oletteko koskaan joutuneet ongelmiin esitystenne sisällön vuoksi?

Ihme kyllä emme! Meillä on tapana vitsailla että jonain päivänä joudumme ottamaan lentävän lähdön lavalta, kun meidän jahdataan sieltä soihtujen ja talikoiden kanssa, mutta näin ei vielä ole tapahtunut. Yleensä yleisö tietää mitä on tulossa katsomaan ja enimmäkseen ne jotka eivät halua törkyilyä nähdä, osaavat pysyä poissa.

Esityksenne ovat luonteeltaan hyvin intiimejä ja vaativat paljon luottoa kanssaesiintyjiä kohtaan. Millainen ryhmädynamiikka Törkyteatterilla on lavalla ja sen ulkopuolella?

Törkyteatterissa on tosiaan vuosien varrella ollut vaihtuvuutta esiintyjissä. Osa tuntee toisensa vain esitysten kautta, toiset ovat keskenään kavereita, leikkikavereita tai parisuhteessa. Lavalla kuitenkin kaikki voivat luottaa toistensa ammattitaitoon vaikka taustalla ei henkilökohtaista suhdetta olisikaan. Ja koska kaikkea testaillaan harjoituksissa, tulevat ihmiset kyllä melkoisella intiimiydellä tutuksi. Kun koko Törkiksen kööri seisoo ympärillä pienessä kylpyhuoneessa ja kannustaa että ”kuse nyt, kyllä se onnistuu” tai tuijottaa lähietäisyydellä vierestä kun kokeillaan pystyykö kanteleen työntämään pilluun ja sitten soittamaan sitä, niin kyllä siinä väistämättä jonkinlaista bondailua tapahtuu.

Millaisissa paikoissa teidät voi nähdä esiintymässä?

Lähinnä kinkybileissä ja seksimessuilla.

Mikä on suurin tavoitteenne? Haluaisitteko päästä esiintymään tiettyyn paikkaan, tai onko teillä esim. haaveita projekteista tai yhteistyökuvioista jotka haluaisitte päästä toteuttamaan?

Ryhmässä kiertää inside-läppä tähän liittyen. Naureskelemme usein sille kun aluksi halusimme seksimessuille esiintymään, ja pääsimmekin. Sitten halusimme ulkomaan bileisiin, ja pääsimme sinnekin. Nyt enää vain haaveidemme Broadway-musikaali on tekemättä.

Mitä Törkyteatterilta sopii odottaa seuraavaksi?

Jotain uutta ja odottamatonta. Ja tietysti kahmalokaupalla törkyä!

Jos lukijamme kiinnostuivat teistä, mistä he löytävät lisätietoa toiminnastanne (vai löytävätkö mistään!)?

Ei mistään. Olemme underground-ryhmä ja esiinnymme vain omasta halustamme. Emme pyynnöstä.

Terveisenne Häkin kotisivujen lukijoille?

Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi. Pervoilkaa siis sydämenne kyllyydestä, tapahtuu se sitten katseilta piilossa omassa makuuhuoneessa tai lavalla tuhatpäisen yleisön silmien edessä!

3

Jätä kommentti