Hurja, hurjempi, shibari

Viime viikkoinen Holvi-tilimme sulkemista koskenut blogitekstimme keräsi valtavasti huomiota niin somessa, muualla mediassa, kuin tutkijoidenkin piirissä. Tivin uutisen julkaisun jälkeen kotisivumme kokivat melkoisen kävijäpiikin, ja huomattavasti pienemmälle yleisölle mitoitettu sivustomme kaatui kerran jos toisenkin. Meille on tullut useita kyselyitä tilanteen etenemistä koskien, joten kommentoimme aihetta vielä tämän kirjoituksen muodossa.

Saimme alkuviikosta Holvilta selvityksen, miksi kauppamme oli suljettu. Holvin edustajan mukaan heidän kauttaan myydyissä haalarimerkeissä, jäsenmaksuissa ja pääsylipuissa ei ole ongelmaa. Ongelmallisiksi koettiin sen sijaan vuoden 2015 joulukuussa myymämme juuttiköydet ja turvasakset. Nämä luokiteltiin Holvin sisäisten ohjeiden perusteella seksivälineiksi, ja tähän nähtiin tarvetta puuttua näin muutama vuosi tapahtuneen jälkeenkin.

Haluamme korostaa, että myymämme juuttiköysi tilattiin yhdistyksemme sopiman määräalennuksen puitteissa, ja toimitettiin eteenpäin alkuperäisissä pakkauksissaan muoviin pakattuina n. 60 metrisinä käsittelemättöminä pätkinä. Köydet eivät olleet yhdistyksemme teettämiä, niillä ei tehty voittoa, eivätkä ne olleet millään tavoin “seksivälineiksi valmistettuja”, vaan vastaavanlaisia pakkauksia voi ostaa mm. kaikista hyvin varustelluista rautakaupoista ja askarteluliikkeistä. Koska korostamme turvallisuusseikkoja kaikessa toiminnassamme, laitoimme myyntiin samalla myös tylppäkärkisiä ensiapuhenkilökunnankin käyttämiä turva-/vaatesaksia, joita saa vastaavasti apteekeista ja muista ensiaputarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Saimme siis selvityksen, mutta ontuvan sellaisen. Holvi vetosi jatkuvasti mm. sisäisiin ohjeisiinsa, joiden sisältöä meille ei koskaan avattu sen tarkemmin. Meidän pitäisi kuitenkin jatkossa varmistaa, että myyntiin laittamamme tuotteet läpäisisivät tarkemman tarkastelun myös tuon sisäisen ohjeistuksen pohjalta. Samaan aikaan täysin vastaavia tuotteita myydään tälläkin hetkellä mm. erilaisten kiipeilyvälineitä kaupittelevien tahojen tileillä. Tuotteet itsessään eivät siis ole sääntöjen vastaisia, joten millä perusteella tämä luokittelu tehdään?

“The difference between hungry and horny is where you put the cucumber”

Holvi korosti meille, ettei päätös perustu syrjintään, vaan Holvin työntekijöiden tekemään tulkintaan heidän sisäisistä ohjeistaan. Koska samoja tuotteita on myynnissä muidenkin tilien takana, lienee pääteltävissä, että tällöin päätökseen vaikuttavat tuotteiden myyjään liittyvät syyt, ja Holvin oletus tuotteiden lopullisesta käyttötarkoituksesta. Kinky-yhdistyksen kohdalla köydet nähdään siis ongelmallisena, mutta esim. edellä mainitun kiipeilyvälineitä myyvän tahon tapauksessa asia on ok.

But wait, there’s more! Holvin mukaan heidän käyttöehtojensa §10:stä huolimatta seksuaalisuuteen liittyvät tavarat ja palvelut eivät kuitenkaan ole täysin heidän sääntöjensä vastaisia, vaikka he sulkivatkin tilimme juuri tällä perusteella. Esimerkiksi seksuaaliterapeuttien ja näiden myymien seksuaalisuuteen liittyvien tuotteiden ja palveluiden osalta asia olisikin täysin hyväksyttävää. Vastaavasti pornografiset julkaisut, kuten julisteet ja kalenterit, ovat Holvin mukaan kiellettyjä, mutta taiteeksi luokiteltavat alastomuutta tai seksuaalisuutta käsittelevät tai sisältävät tuotteet ovat kuitenkin sallittuja, mikä käytännön ero näiden kahden vaihtoehdon välillä ikinä onkaan.

Pikaisen Google-haun perusteella ainakin tämän tekstin kirjoitushetkellä Holvista löytyi myynnistä, ja mitä ilmeisimmin siis sääntöjen mukaisina (muutamia kohteita mainitaksemme), mm. graafisia teoksia sukupuolielimistä, “vaginansisäiseen käyttöön ja seksuaaliseen stimulointiin suunniteltuja kiviä”, eroottista hierontaa palveluna, sekä toiminnallista ja seksuaalissävytteistä sidontakurssipakettia, jota mainostetaan puolialastomien henkilöiden kuvilla. Ilmeisesti esim. köysien käyttöä saa siis opettaa seksikeskeisestikin, mutta köysiä itseään ei saa myydä jos on tulkittavissa että niitä voitaisiin käyttää “väärin”.

Holvi on avannut tilimme uudelleen käytyjen keskustelujen jälkeen. Tilin sulkeminen, sille annetut perustelut ja kaksinaismoralistisiksi tulkittavat käytännöt eivät kuitenkaan houkuttele jatkamaan palvelun käyttöä näin vuosien tauon jälkeen.

Eteenpäin, sanoi kinky lumessa!

Kaiken tapahtuneen jälkeen haluamme kuitenkin uskoa, että jouduimme kohteeksi vain epäonnekkaan sattuman sekä asioihin perehtymättömien henkilöiden tekemän virhearvion myötä.

Kaiken kohinan keskellä shibarista on tehty viime päivinä melkoinen mörkö, joten koemmekin tilanteen myös mahdollisuudeksi valistaa asioihin perehtymättömiä tahoja siitä mistä shibarissa ja muussa köysisidonnassa on ylipäätään kyse. Suosittelemmekin niin Holvia kuin muitakin asiasta mahdollisesti kiinnostuneita tahoja tutustumaan aiheisiin tarkemmin esim. Iltalehden mainion juttusarjan, tai Ylen vastikään julkaiseman artikkelin merkeissä. Holvin edustaja on halutessaan myös tervetullut tutustumaan yhdistyksemme toimintaan esimerkiksi kohtapuoliin alkavan shibarikurssimme myötä.

Olemme käyneet tapahtuneen tiimoilta keskustelua myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kanssa hyvässä hengessä. Olemme kiitollisia avoimesta ja suvaitsevaisesta toimintaympäristöstä, joka mahdollistaa toiminnan meidän kaltaisillemme valtavirrasta enemmän tai vähemmän poikkeaville yhdistyksille.

1

Jätä kommentti