Onko Jodeliin uskominen – totuus skenen tapahtumista

Jodel tuskin tarvitsee sen suurempaa esittelyä “nykynuorisolle”, vanhemmalle kaartille tiedoksi, että se on sovellus, jonka kautta voi keskustella täysin anonyymisti mm. kinkyilystä.

Jodel on varmasti monella tapaa oiva keino niin keskusteluun kinkyilystä, tapahtumista kuin myös seuranhakuun. Tosin, sovelluksen ominaisuuksia hyödyntäen myös trollailu ja muu epäasiallinen ja valheellinen käytös nostaa aika ajoin päätään.

Yksi lähes kestosuosikkiaihe Jodelissa on tapahtumat, etenkin miitit ja millaista niissä nyt onkaan. Itse en tunnista negatiivista palautetta miiteistä antavien kuvailuja miiteistä. Toki peniksellisenä ja järjestävänä tahona en varmasti törmää ihan yhtä helpolla moiseen kuin uudet tulokkaat.

Haluan käydä läpi muutamia väittämiä ja sanoa oman mielipiteeni niistä. En usko, että minun näkemykseni on mikään totuus kaikesta siitä mitä miiteissä ja miittien jälkeen tapahtuu, mutta uskon sen olevan oikeampi kuin muutaman vääräleuan “jodeltotuudet”.

Motiivini?

Jos olisin skeneen päin ujosti katsova oma itseni jokusen vuoden takaa, nuo Jodelin ketjut olisivat varmasti saaneet aikaiseksi sen, että en olisi lähtenyt miiteissä tai bileissä käymään aktiivisesti. Mielikuva miiteistä ja tapahtumista olisi ollut niin vääristynyt, että mielummin olisin jäänyt kotiin runkkailemaan kuin altistamaan itseäni huonolle seuralle.

Itse en ole juurikaan katunut sitä, että muutin osittain pervoskenen takia Helsinkiin. Enkä etenkään sitä, että tänne päin muutettuani aloin käymään aktiivisesti tapahtumissa. Ensimmäiset pari vuotta meni jännittäen, että onko paikalla riittävästi tuttuja, että illasta tulee mukava ilman epämukavia hiljaisia hetkiä tai oloa, että piiritän yhtä tai kahta tuttua koko illan ajan. Nykyään aika ei enää riitä juttelemaan kaikille tutuille ja uusille ihmisille illan aikana.

Mutta takaisin jodelin väittämiin:

“Samat perslävet pyörii myös kolmatta kymmenettä vuotta paikalla.”

Tämä pitää osittain paikkansa. Toki nämä “perslävet” ovat kyllä aika pieni vähemmistö. Kinky Club -veteraaneja ja Smurffien perustamisesta asti mukana pyörineitä ei kovinkaan montaa per miitti ole. Smurffien isoissa bileissä toki vähän enempi, kun paikalla on muutenkin pari sataa ihmistä.
Skenen keski-ikä on muutenkin laskenut sinä aikana, kun olen itse pyörinyt mukana. Nuoret ovat yksinkertaisesti paljon rohkeampia hyppäämään tapahtumiin mukaan kuin aiemmin.

“Subit vonkaa uusia tyttöjä kimppaan ja sessioinnit pitäis tapahtua heti.”

Hyvin mahdollista, että näin käy. Omilta tutuilta en ole tämmöisestä kuullut, mutta tiedän itse muutamia kenen kuvioihin tämmöinen toki kuuluu eli kyseessä on yksittäistapauksia, eikä niinkään mikään normi.

Osa voi kokea tämän vastenmieliseksi käytökseksi, mutta kysymykseen voi myös vastata ihan vaan ei ja kaiken järjen mukaan asian pitäisi olla sillä selvä.

“Kuinka naiset on vaan lihapaloja ja, jos oot eri mieltä niin oot ei-skeneläinen.”

Tähänkään en ole törmännyt tai kuullut keneltäkään, että olisi tullut vastaan näin toimivia henkilöitä. Ainoa valitus erään henkilön puheista, jonka olen kuullut koski pikemminkin miesvihaa. Pöydässä istuneet naishenkilöt eivät kokeneet keskustelua kovin antoisaksi, kun paikalle pamahtanut henkilö totesi vihaavansa jokaista miestä.

Aivan varmasti on olemassa ihmisiä, jotka käyttävät tuota “ei-skeneläisyys” -termiä hyväkseen. Itse näen, että tämmöistä käytösmallia omaavat henkilöt ovat niitä ei-skeneläisiä ja voivat harjoittaa ahdasmielisyyttään ihan jossain muualla.

Miiteissä on kuitenkin tarkoitus keskustella asioista ja mielipiteitä on varmasti yhtä monta kuin osallistujaa. Joten moinen samaa mieltä asioista oleminen on jo lähes mahdottomuus.

“Skenessä myös vertaillaan kuinka nuorta ollaan saatu ja kuinka nuoret subitytöt ei osaa pistää hanttiin. “

Voin uskoa, että tämä pitää paikkansa. Niissä miiteissä missä itse käyn (Kinky Finland ja Häkki) tämmöisiä puheita ei tosin ole tullut vastaan.

Skeneen ja sen ulkopuolelle ja rajamaille mahtuu, jos jonkinnäköistä “sankaria” joille rehvastelu ja puhdas paskanjauhanta on yksi tapa tuoda esille omaa “dominoivuutta”. Toki joukkoon mahtuu yhtä varmasti niitä, jotka hakevat kokemattomia ja vähän heikomman itseluottamuksen omaavia nuoria naisia ihan juuri noista hyväksikäyttösyistä.

Mutta onko nämä ihmiset ongelma juuri miiteissä ja bileissä? Omalle “paskalistalle” kuuluvista henkilöistä ei taida juurikaan kukaan käydä miiteissä, juurikin siitä syystä, että joku asioista perillä oleva käy kyllä vinkkaamassa uusille ihmisille, että tuon sit kierrät hyvin kaukaa.

Miitit ovat juurikin se keino löytää niitä ihmisiä keltä voit kysyä, jos yhtään arveluttaa joku dominoiva / alistuva. Tinderlöydöstä tai Kik -nimimerkistä on vähän huonompi kysyä kaverilta.

“Alistuva nainen ei saisi välittää rajoistaan tai turvallisuudesta tai se ei ole mikään alistuva”

Voin uskoa, että tätäkin kuulee. Kinkyjä voi jakaa karkeasti eri luokkiin: SSC (safe, sane and consensual), RACK (risk-aware consensual kink) ja consensual non-consent.

Jälkimmäiseen lokeroon kuuluvan suusta tämmöisiä lauseita voisi ehkä jopa kuullakin. Eikä siinä mitään, jos se tosiaan on yhteisesti päätetty, että näin mennään.
Muussa tapauksessa voi olla asiaa poliisille.

Väärin kinkyilty on termi, mitä skenessä kuulee usein, käytettynä lähinnä sarkastisesti, kun joku on taas kerran vahvasti eri mieltä toisen tavasta toimia. Tosiasia on, että et voi ikinä miellyttää kaikkia tavoillasi toimia kinkyilyn suhteen, joten valitset ne itsellesi sopivimmat ihmiset kenen kanssa touhuat. Jos sinun rajat ja turvallisuus on tärkeitä (kuten minusta niiden tulisi olla), kierrät tämmöisiä lauseita viljelevät ihmiset kaukaa.

“Skenen ihmiset on myös pipipäitä ja miiteissä on ollut usein jotain ongelmaa.”

Skenessä kuin ihan missä tahansa muussa yhteisössä on varmasti ihmisiä joilla on mielenterveydellisiä ongelmia. Se ei tarkoita, että nämä ihmiset olisivat jotenkin iso riesa kaikille ympärillä. Isommista miiteissä voi olla hyvinkin 80 ihmistä paikalla, joten sellaisten ihmisten seuraan ei tarvitse lyöttäytyä, joidenkin ajatusmaailma menee eri sfääreissä omaasi nähden.

Miiteissä muistan ongelmia olleen kaikki kolme kertaa useamman vuoden aikana. Ongelmat ovat olleet niinkin “isoja” kuin, pariskunta köysitteli keskellä miittiä. Itse köysien käyttö ei ollut baarille ongelma, mutta sijainti keskellä miittiä oli muille miittailijoille ongelma ja, kun asiasta huomautettiin pariskunta lopetti toimintansa heti. Mielestäni ei siis mikään iso ongelma.

Yhdellä kertaa vahvasti ilolientä nauttinut skeneveteraani innostui heilumaan mukana olleiden työkalujen kanssa siihen malliin, että muut paikalla olijat kokivat viisaammaksi takavarikoida esineet tältä pois. Ei tälläkään kertaa mitään isompaa draamaa ja tästä viisastuneena kyseinen henkilö ei kulje lelukasan kanssa tullessaan miitteihin.

Ja erään kerran kaksi naista viettivät liian kovaäänistä tuokiota naisten vessan puolella, jonka jälkeen henkilökunnan edustaja vahti näitä seuraavat 30 minuuttia niin kovasti, että nämä näkivät paremmaksi vaihtaa baaria.

Häkin miiteissä tai kertseillä ei viimeisen vuoden tai parin aikana ole tullut esiin mitään häiriökäyttäytymistä.  

“Miitit on mansikkapaikka setämiehille, jotka nappaavat uudet tulokkaat subeikseen”

Varmasti osittain totta. Osa paikallaolijoista on ns. haku päällä ja varmasti tutustuvat mielellään uusiin ihmisiin, jos sieltä löytyisi leikkikaveria tai parisuhdetta. Näinhän ihmiset toimivat ihan normaali baari-illoissa.

Kukaan ei vain päädy subiksi toisen tahdosta, joten tähän tarvitaan kaksi tai useampi vapaaehtoisesti toimiva ihminen. Kumpikin osapuoli siis saa haluamaansa?

Miitissä itse kukin käy eri syistä paikalla. Osa on tapaamassa kavereita, osalla ei nyt vain sattunut olemaan parempaakaan tekemistä sinä iltana, osa etsii leikkikaveria/parisuhdetta ja miitit nyt vain on oiva keino tavata ihmisiä, osa tulee muuten vaan tapaamaan uusia ihmisiä sinne ja keskustelemaan milloin mistäkin aiheesta ihmisten kanssa. Osa tulee kuikkimaan millaista siellä miiteissä nyt oikein onkaan ja tulevat toistekin.

Ihan samalla tapaa miiteissä voi pariutua nuoret keskenään, kuin miksei myös domme ja subimies ja aika monta parisuhdettakin on potkaistu onnistuneesti käyntiin miitissä.

Jos jotain lauseesta vahvasti kyseenalaistan se on termi setämies. Häkin miiteissä ja Kinky Finland -miiteissä käy huomattavasti nuorempia ihmisiä kuin, vaikka 5v sitten miiteissä kävi. Myös sukupuolijakauma on monesti täysin tasan, eikä kyseessä ole siis mitkään 50v ukkojen kaljoittelut, joissa ovesta sisään astuneita naisia arvostellaan näiden ohi kulkiessa ja kukin setä varaa omansa ennen kuin perse on edes ehtinyt penkkiin asti.

Totuus?

Tuossa siis minun näkemykseni asiasta useamman vuoden kokemuksella. Miitistä ja miittikerrasta riippuen tuo “totuus” toki vaihtelee. Yksi idiootti saa helposti mielipahaa aikaiseksi ja vastaavasti lauma hyviä ihmisiä voi koukuttaa pahemman kerran tulemaan aina vaan uudestaan paikalle.

Itse en viihtynyt juuri lainkaan oman kotikuntani miiteissä. Ihmiset olivat niin erilaisia, että keskustelusta ei tullut ikinä juurikaan mitään. Se, että Kinky Finland -miitit ja Häkin kertsit ja miitit toimivat minulle, ei takaa, että se toimii kaikille.

Kannattaa itse tulla paikalle katsomaan sen pari kertaa millaista se meno on ja päättää itse, eikä antaa avaimia tuohon päätökseen laumalle anonyymejä numeroita Jodelissa.

Ja, juttele ihmeessä useamman kuin vain muutaman ihmisen kanssa. Kinkyys ei takaa, että olemme samasta puusta veistettyjä. Ei se kinkypuoli, eikä etenkään se kaikki muu.

0

Jätä kommentti