Köysien värjäys punakaalilla

Köysien värjäämiseen on monia tapoja, ja halutessaan sen voi tehdä myös täysin luonnonmukaisin välinein. Ohessa köysien punakaalivärjäyksen lyhyt oppimäärä.

Punakaali toimii luonnon indikaattorina, eli se ilmaisee värillään liuoksen pH-arvon. Punakaali keitettynä on neutraalia (pH=7), mutta kun siihen lisätään hapanta tai emäksistä ainetta, saadaan aikaan erilaisia värejä.

Köysien värjäys punakaalilla: 

  1. Pilko punakaali isoon kattilaan, ja täytä kattila vedellä lähes piripintaan saakka. Lisää veteen reilusti suolaa, ainakin muutaman ruokalusikallisen verran. 
  2. Kiehauta punakaali ja vesi, ja anna hautua matalassa lämpötilassa noin tunnin ajan. 
  3. Valuta vesi siivilän läpi ämpäriin tai muuhun isoon astiaan niin, että punakaali jää siivilään. Heitä punakaali biojätteeseen tai käytä esim. ruuanlaitossa. (Huom! Yhden punakaalin voi keittää ja käyttää uudelleen)
  4. Värjää saatu violetti vesi haluamasi väriseksi. Lisää väriainetta aina vähän kerrallaan ja sekoita. Väri vaihtuu suhteellisen hitaasti. Jos haluat emäksistä (pH > 7) , voit käyttää esimerkiksi ruokasoodaa. Jos haluat hapanta (pH < 7), voit käyttää etikkaa tai sitruunamehua. En ole vielä keksinyt millä turvallisella aineella saisi aikaan keltaista, joten kerro toki kommenteissa jos keksit tähän ratkaisun!
  5. Laita nyt köydet astiaan jossa on värjätty liuos, ja anna liota. Kokeilemani perusteella yksi punakaali vastaa noin 8m köyden värjäystä, ja itse liotin köysiä noin 2-4h riippuen väristä. Huom! Liuota köydet kuumaan veteen, niin ne värjäytyvät paremmin. Lisää köydet siis suoraan kattilaan liuoksen värjäämisen jälkeen.
  6. Venytä köydet ja ripusta ne värjäyksen jälkeen kuivumaan. Älä kuitenkaan huuhtele köysiä, jotta väri pysyy niissä paremmin.
5

Jätä kommentti