Kinkysanastoa

Valtaosa BDSM:ään liittyvistä termeistä on suomen kielessä lainasanoja. Kinkykeskusteluissa on siis luontevaa puhua suomeksi myös englanninkielisiä termejä viljellen.

 

Aftercare / Jälkihoito

Aftercarella eli jälkihoidolla tarkoitetaan varsinaisen session jälkeen tapahtuvaa hellimistä, halimista ja subin (ja välillä myös dominoivan osapuolen) palauttamista takaisin tähän maailmaan session jälkeen.

Ageplay

Roolileikin muoto, jossa leikitään kuin toinen tai molemmat osapuolista olisivat eri ikäisiä kuin oikeasti ovat. Ageplay voi olla seksuaalista tai ei, riippuen mikä kenellekin soveltuu. Ageplayllä voidaan muokata suhteen valtadynamiikkaa siten, että osallistujille on luonnollisempaa olla dominoivana tai alistuvana.

Vaikka ageplayssa alistuva voi usein olla roolissaan alaikäinen, sitä ei pidä sekoittaa pedofiliaan millään muotoa.

Baari / BDSM-baari

Kinkyjen kantapaikka. Suomalainen nettiportaali, joka on toiminut useamman vuoden kooten lähestulkoon koko suomalaisen kinkykirjon yhden sivuston alle. Sivusto löytyy osoitteesta www.bdsmbaari.net .

Bileet

Riippuen bileistä ja paikasta, kinkybileet sisältävät yleensä rutkasti keskustelua niin uusien kuin vanhojen tuttavuuksien kera. Bileissä harrastetaan usein myös erilaisia kinkyaktiviteetteja aina piiskaamisesta alkaen järjestyssääntöjen niin salliessa.

Bondage

Bondagella tarkoitetaan kaiken muotoista toisen kahlitsemista, sitomista ja liikkumisen rajoittamista. Bondage ei siis rajoitu pelkkiin köysiin, vaan sisältää myös teipin, käsiraudat, kahleet ja muut kahlitsemiskeinot, joissa lähinnä mielikuvitus on rajana.

Bottom

Bottom-termi on yleisesti käytössä LGBT-yhteisöissä, mutta sitä käytetään jossain määrin roolin kuvailemiseen myös kinkyseksiin liittyvien aktiviteettien saralla. Yksistään köysissä olevasta voi käyttää termiä ropebottom. Termin ei siis tarvitse yksinomaan viitata siihen, kumpaa penetroidaan, vaan se voi tarkoittaa myös sitä, kumpi on leikissä passiivinen osapuoli tai tekojen kohde. Kts. myös Top.

Brat

Termi, jota käytetään tarkoituksella huonosti käyttäytyvistä subeista. Brat usein nauttii siitä, että saa huonolla käytöksellään huomiota sekä mahdollisia rangaistuksia.

Brat ei alistu kiltisti vaan yleensä haluaa, että tämä laitetaan kuriin.

Breath Play

Breath play tarkoittaa hapensaantia rajoittavaa seksuaalista leikkiä. Sitä voi tehdä niin yksin kuin yhdessä, ja useimmiten nimenomaan alistuvan hapensaantia rajoitetaan. Yleisimpiä tapoja breath playhin ovat nenän ja suun tukkiminen kädellä, naamalle istuminen tai huppujen ja kaasunaamarien käyttäminen.

Caregiver

Sukupuolineutraali ilmaisu Daddylle/Mommylle, mutta voi myös kuvastaa platonisempaa huoltajuussuhdetta pikkuisen ja Ison välillä. Esim. Isosisko (kts. myös Daddy/Mommy)

CBT

Cock & Ball Torture. Kivun aiheuttaminen miehen genitaalialueelle.

Club X

Suomen ensimmäinen varsinainen BDSM-klubi, jolla on omat tilat pääkaupunkiseudulla.

Cuckold

Aisankannattaja. Perinteisesti kuvaa miestä, jonka nainen pettää tätä heidän liittonsa ulkopuolella. Sen sijaan BDSM:n puolella mies voi olla sovitusti mukana alistuvan roolissa, kun nainen “pettää” tätä toisten kanssa joko miehen läsnä- tai poissaollessa.

CD

Crossdressing. Tarkoittaa toimintaa, jossa henkilö pukeutuu vastakkaisen sukupuolen edustajaksi

Daddy

Nimitys miespuoliselle isälliselle domille. Liittyy välillä ageplayhin ja DD/LG -rooleihin, mutta on käytössä myös esimerkiksi vaniljapiireissä. Suomenkielisiä vastineita ovat muun muassa isi, iskä ja isukki. Nimitystä ei pidä sekoittaa insestiviittauksiin. Kts. myös Mommy.

DD/lg

Daddy Dom / Little Girl (tai aivan yhtä hyvin Mommy Dom / Little Boy). Suhdemuoto, jossa yksi henkilö toimii huolehtivassa ”vanhemman” roolissa ja toinen käyttäytyy lapsenomaisesti. Termiä ei pidä sekoittaa insestiviittauksiin. DD/LG-suhdemuoto voi pitää sisällään seksuaalista toimintaa, mutta ei välttämättä. Keskeisessä roolissa on usein lapsen roolissa käyttäytyvän leikit esim. pehmoleluilla.

D&s

Dominance & submission eli alistaminen & alistuminen. Yksi keskeisimpiä BDSM:n osa-alueita, joihin kuuluu tyypillisesti tiettyä käyttäytymistä, toimintatapoja ja rituaaleja, joilla alistuva osoittaa asemansa dominoivaan osapuoleen verrattuna.

Darkroom / Darkkari

Darkroom eli darkkari on huone tai tila bileissä, joka on pyhitetty privaatimpaan leikkimiseen ilman huolta siitä, että joku häätää bileistä pois, jos mukana on penetroivaa seksiä.

Dom/Domme

Dominoiva (alistava/määräävä) osapuoli parisuhteessa/sessiossa. Domilla tarkoitetaan miespuolista ja dommella naispuolista henkilöä.

Domdrop, droppi

Dominoivan henkilön kokema hetkellinen masennus/ahdistus, jota voi kokea etenkin erittäin intensiivisen session jälkeen.  Kestoltaan se voi olla hyvin lyhyttä ja se voi iskeä myös monta päivää session jälkeen. Domdropia ja sen aiheuttamaa tunnetilaa voidaan ehkäistä jälkihoidolla (kts. aftercare ja subdrop).

Dress code

Järjestävän tahon määrittelemä pukeutumistyyli tai sääntö, jolla varmistetaan, että bileisiin tulee tietyn henkistä porukkaa. Yleensä materiaalit (PVC, nahka ja lateksi/kumi), uniformut ja seksikäs pukeutuminen läpäisee Suomessa dresscoden. Käytännössä normaalit baari-illan vaatteet eivät kelpaa.

Dungeon/Dunkkari

Leikkimistä varten kalustettu tila, sisältäen eri BDSM -laitteita/kalustoa.

Enema

Veden tai muiden nesteiden valuttaminen tai pumppaaminen peräsuoleen. Voidaan käyttää valmistelevana puhdistustoimena anaalileikkejä varten tai itsenäisenä session osana.

Ekshibitionismi

Seksuaalisuuden muoto, jossa mielihyvää tuottaa itsensä tai seksuaalisten toimiensa paljastaminen muille, nähdyksi tuleminen ja mahdollisesti yleisön reaktiot tähän. Kts. myös voyerismi.

FemDom

Lyhenne termille Female Domination eli nainen dominoivassa asemassa sessiossa/suhteessa.

Fetissi

Kiihottumista ja voimakasta mielihyvää aiheuttava esine tai asia, esim. nahka, saappaat, korkokengät tai parta.

Fettari, Fetisisti

Fetissejä omaava henkilö, joka kiihottuu ja saa voimakasta mielihyvää eri esineistä tai asioista/materiaaleista.

FetLife

Kinkyjen Facebook. Paikka, jossa voit jakaa ne kuvat mitä et halua sukulaistesi tai työkavereidesi näkevän. FetLifestä löydät tietoa ja keskustelua lähes aiheesta kuin aiheesta, oli se sitten kinkyä tai ei.

Oiva paikka pysyä kartalla alueesi tapahtumista. Sivusto löytyy osoitteesta www.fetlife.com

Gag / Gägi

Suukapula

Hard limits / Ei-lista, Kovat rajat

Lista asioista mitä alistuva tai dominoiva ei missään nimessä halua tehdä. Ei-lista tulee käydä aina läpi uuden kumppanin kanssa ennen mihinkään ryhtymistä.

Kinky

Kinky eli pervo. Sana kuvastaa siis ”normaalista” poikkeavaa seksuaalisuutta.

Golden Shower / Kultainen suihku

Tällä tarkoitetaan toisen päälle virtsaamista, yleensä osoituksena valta-asemasta tai vain toista nöyryyttäen.

LGBT

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä käytetty kirjainlyhenne, jolla tarkoitetaan lesboja (L), homoja (G), biseksuaaleja (B) ja transihmisiä (T).

Little / Pikkuinen

Nimitys lapsenomaisesti käyttäytyvälle osapuolelle DD/LG– tai ageplay-kontekstissa. Pikkuiset pitävät usein esim. värityskirjoista, pehmoleluista ja piirretyistä.

Masokisti

Henkilö, joka saa nautintoa tai seksuaalista mielihyvää kärsiessään kipua. Yleinen harhaolettamus on, että kaikki masokistit pitävät kaikesta kivusta. Käytännössä moni pitää juuri tietyn tyylisistä tuntemuksista, esim. terävät/pehmeät piiskan iskut, nipistely, pureminen, jne.

Munch / Miitti

Kuin normaali baari-ilta, mutta kinkyjen kesken. Keskustelua aiheista laidasta laitaan ilman huolta, että omia sanomisia tarvitsee seksuaalisuuden suhteen sensuroida.

Miitit eivät sisällä leikkimistä, eikä sinne tarvitse tai pidä pukeutua normaalia baari-iltaa ihmeellisemmin.

Mommy

Äidillinen dominoiva nainen, Daddy domin naisvastine.

Mommy domin tyyli toimii enemmän hellemmin, kiintymyksen ja tunteiden kautta kuin perinteinen tiukan kurin kautta toimiva dominointityyli (kts. FemDom).

Mummification / Muumiointi

Toisen kietominen kauttaltaan tiettyyn materiaaliin, esim. teippaaminen tai kelmuttaminen.

Pegging

Anaaliseksiä käänteisesti. Sen sijaan, että mies panee naista pyllyyn, ottaakin nainen miehen strap-on valjaisiin kiinnitetyn dildon avulla.

Rajat

Rajat määrittävät, mitä asioita niin alistuvassa kuin dominoivassa roolissa olevat osapuolet ovat suostuvaisia kokemaan tai tekemään. Rajoista puhuttaessa käytetään usein termejä soft limits ja hard limits, joista ensimmäisellä tarkoitetaan niitä asioita joita on esim. alistuessa valmis kokemaan vaikkei niistä pidäkään ja jälkimmäisellä niitä asioita, joita ei halua kokea missään nimessä.

Sadisti

Henkilö, joka saa nautintoa henkisen tai fyysisen kärsimyksen tuottamisesta toiselle.

Sadomasokismi

Yksi BDSM:n keskeisiä osa-alueita, jolla tarkoitetaan sellaista seksuaalista toimintaa, johon liittyy leikittelyä valtasuhteilla, sitomista tai kivusta ja muista voimakkaista tuntemuksista nauttimista.

Sessio, sessiointi

Sanalla tarkoitetaan leikkimistä sisältävää tapahtumaa kahden tai useamman ihmisen kesken. Sessio voi sisältää ihan vain piiskaamista (esim. biletilanteissa) tai käsittää, vaikka koko viikonlopun kestävän tapahtumaketjun.

Shibari / Kinbaku

Shibarilla ja Kinbakulla tarkoitetaan japanilaista köysisidontaa, jota harrastetaan esim. juutti- tai hamppuköysillä. Termit tarkoittavat käytännössä lähestulkoon samaa asiaa, mutta shibarilla voidaan tarkoittaa enemmän esteettisiä ja taiteellisia sidontoja, kun taas kinbakulla voidaan viitata aistillisempiin sidontoihin ja sitomisen hyödyntämiseen osana seksuaalisia aktiviteetteja.

Skene

BDSM:n harjoittajien muodostama virtuaalinen ja/tai reaalimaailmaan sijoittuva yhteisö. Kaikki kinkyt, jotka ovat tekemisissä toisten kinkyjen kanssa ovat siis jollain tavoin mukana skenessä. Tästä syystä tarkkojen rajojen antaminen esim. skenen laajuudelle on hankalaa. Skenellä ei ole johtohahmoa tai kiveenhakattuja käyttäytymissääntöjä joita tulisi kaikkialla noudattaa, vaan skenen rakenteet muotoutuvat paikallisesti kulloinkin mukana olevista henkilöistä riippuen.

Slave / Orja

Orjalla tarkoitetaan henkilöä, joka luovuttaa päätösvallan omistajalleen, eikä näin ollen juurikaan omista sananvaltaa suhteessa. Orja-muotoinen D/s-suhde on tämän myötä harvinaisempi kuin normaali Dom/sub -asetelma.

SMFR, Smurffit

SMFR eli SM-Fetisisti Ryhmä ry, tuttavallisemmin Smurffit. Helsingissä biletapahtumia lähes kuukausittain järjestävä yhdistys.

Soft Limits / Pehmeät rajat

Käytetään kuvaamaan sellaisia aktiviteetteja, joita osapuolet ovat valmiita tekemään tai kokemaan sessioinnin aikana vaikkeivät niistä juuri pidäkään itse. Kts. myös hard limits ja rajat.

Strap-on

Strap-on dildo, eli sträppäri tai panovyö. Yleensä valjasmallinen vyö, johon saa dildon kiinni panemista varten.

Sub/Subi

Alistuva osapuoli sessiossa/suhteessa.

Subdrop

Hetkellinen masennus/ahdistus, jota alistuva osapuoli voi kokea etenkin erittäin intensiivisen session jälkeen. Kestoltaan se voi olla hyvin lyhyttä ja se voi iskeä myös monta päivää session jälkeen. Subdropia ja sen aiheuttamaa tunnetilaa voidaan ehkäistä jälkihoidolla (kts. aftercare).

Switch

Switch on henkilö, joka pitää sekä alistumisesta että alistamisesta riippuen tilanteesta, mielentilasta ja kumppanista. Switchit voivat vaihtaa roolia saman kumppanin kanssa, tai vastaavasti alistua vain tietyille henkilöille ja alistaa vain tiettyjä henkilöitä.

Sähköleikit

Sähkön hyödyntäminen sessioissa mielihyvän saavuttamiseksi. Sähköleluissa on usein eri ruumiinosiin liitettäviä elektrodeja, joiden kautta kevyttä sähkövirtaa voidaan ohjata halutulle alueelle (esim. genitaalit).

Top

Aiemmin enempi homokulttuurissa käytetty sana, jolla tarkoitetaan kirjaimellisesti sitä osapuolta joka on päällä. Siirtynyt myös BDSM:n puolelle kuvaamaan henkilöä, joka ei välttämättä ole niinkään dominoiva vaan se osapuoli, joka vie toimintaa mm. ropetop. Kts. myös bottom.

Vanilja

Ne kiltit ja viattomat. Vaniljalla tarkoitetaan henkilöä tai seksiä, joka ei ole lainkaan kinky(ä).

Voyerismi

Seksuaalisen nautinnon saavuttaminen katselemalla muita henkilöitä sekä heidän seksuaalisia aktiviteettejään. Kts. myös ekshibitionismi.

 

 

 

Puuttuuko listalta jokin sana? Törmäsitkö termiin, jolle kaipaat selityksen? Voit lähettää ehdotuksesi sähköpostitse osoitteeseen hallitus at akateemisetkinkyt.fi .