Kinkysanastoa

Suomen kielessä valtaosa BDSM:ään liittyvistä termeistä on lainasanoja. Kinkykeskusteluissa on siis luontevaa puhua suomeksi myös englanninkielisiä termejä viljellen. Olemme keränneet alle kinkyilyyn liittyvää sanastoa, ja täydennämme listaa sitä mukaa kuin päivitystarpeita ilmenee.

Siirry kirjaimeen:

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ

#

24/7

Valtasuhde, joka on voimassa Dominoivan ja alistuvan välillä jatkuvasti (24 tuntia päivässä, seitsemänä päivänä viikossa), eikä vain erillisissä sessioissa.

A

Adult Baby, ABDL

Adult baby tai adult baby, diaper lover tarkoittaa henkilöä, joka käyttäytyy kuin vauva. Yleistä heille on käyttää esim. vaippoja tai muita vauvojen asusteita. Adult baby kokee mm. turvallisuuden tunnetta vaipoissa ja hänellä voi olla “isä” tai “äiti”, joka pitää hänestä huolen. Adult baby, diaper lover taas saa myös seksuaalista tyydytystä vaipoissa olosta.

Aftercare / Jälkihoito

Aftercarella eli jälkihoidolla tarkoitetaan varsinaisen session jälkeen tapahtuvaa hellimistä, halimista ja subin (ja välillä myös dominoivan osapuolen) palauttamista takaisin tähän maailmaan session jälkeen.

Ageplay

Roolileikin muoto, jossa leikitään kuin toinen tai molemmat osapuolista olisivat eri ikäisiä kuin oikeasti ovat. Ageplay voi olla seksuaalista tai ei, riippuen mikä kenellekin soveltuu. Ageplayllä voidaan muokata suhteen valtadynamiikkaa siten, että osallistujille on luonnollisempaa olla dominoivana tai alistuvana. Vaikka ageplayssa alistuva voi usein olla roolissaan alaikäinen, sitä ei pidä sekoittaa pedofiliaan millään muotoa.

Ammattidomina

Domina, joka tekee sessioita ym. muita kinky-asioita työkseen korvausta vastaan.

B

Baari / BDSM-baari

Kinkyjen kantapaikka. Suomalainen nettiportaali, joka on toiminut useamman vuoden kooten lähestulkoon koko suomalaisen kinkykirjon yhden sivuston alle. Sivusto löytyy osoitteesta www.bdsmbaari.net .

Bagging

Tukehduttamisleikki, jossa käytetään (normaalisti) läpinäkyvää muovista kassia vetämällä se alistuvan pään yli.

Ballbusting

Ballbustingilla tarkoitetaan aktia, jossa kiveksille tuotetaan kipua tarkoituksella, esimerkiksi lyömällä tai potkimalla. Yleensä kohdehenkilö saa tästä myös nautintoa, joko kivun tai avuttomuuden myötä.

Bastinado

Bastinado eli “jalkojen piiskaus”. Tässä tarkoituksena on piiskata alistuvan paljaita jalkapohjia esim. rottinkikepillä. Yleensä kohteeksi valikoituu jalkaholvin kohta.

Bileet

Riippuen bileistä ja paikasta, kinkybileet sisältävät yleensä rutkasti keskustelua niin uusien kuin vanhojen tuttavuuksien kera. Bileissä harrastetaan usein myös erilaisia kinkyaktiviteetteja aina piiskaamisesta alkaen järjestyssääntöjen niin salliessa.

Bimbofication

Kyseessä on fetissiksi laskettava muuntautuminen, jossa kohdehenkilöstä muovautuu vähäjärkinen lutka, joka pitää siitä, että häntä käytetään ja nöyryytetään. Muutokseen kuuluu se, että kohdehenkilöstä muovautuu tavallaan yliseksuaalinen versio itsestään.

Blackbooting

Blackbootingilla tarkoitetaan kengän koron käyttämistä anaaliin työnnettävänä dildona.

Bladder control / Virtsaamisen säätely

D/s-dynamiikassa dominoiva osapuoli hallitsee alistuvan vessakäyntejä, eli virtsaamiseen täytyy pyytää lupa.

Body Modification

Tällä tarkoitetaan erilaisia muunnoksia kehoon, kuten tatuointeja, lävistyksiä, arpeuttamista, polttomerkintää, pysyvää hiusten poistoa tai rintojen isontamista/pienentämistä.

Body Worship / kehon palvonta

Tällä tarkoitetaan dominoivan kehon palvomista kauttaaltaan. Yleensä esim. suutelemalla, nuolemalla tai imemällä

Bondage

Bondagella tarkoitetaan kaiken muotoista toisen kahlitsemista, sitomista ja liikkumisen rajoittamista. Bondage ei siis rajoitu pelkkiin köysiin, vaan sisältää myös teipin, käsiraudat, kahleet ja muut kahlitsemiskeinot, joissa lähinnä mielikuvitus on rajana.

Boot Worshipping / kenkien palvonta

Dominoivan kenkien palvontaa. Tätä voidaan tehdä mm. nuolemalla, suutelemalla, imemällä tai puhdistaen sekä kiillottaen niitä.

Bottom

Bottom-termi on yleisesti käytössä LGBT-yhteisöissä, mutta sitä käytetään jossain määrin roolin kuvailemiseen myös kinkyseksiin liittyvien aktiviteettien saralla. Yksistään köysissä olevasta voi käyttää termiä ropebottom. Termin ei siis tarvitse yksinomaan viitata siihen, kumpaa penetroidaan, vaan se voi tarkoittaa myös sitä, kumpi on leikissä passiivinen osapuoli tai tekojen kohde. Kts. myös Top.

Brat

Termi, jota käytetään tarkoituksella huonosti käyttäytyvistä subeista. Brat usein nauttii siitä, että saa huonolla käytöksellään huomiota sekä mahdollisia rangaistuksia. Brat ei alistu kiltisti vaan yleensä haluaa, että tämä laitetaan kuriin.

Breath Play

Breath play tarkoittaa hapensaantia rajoittavaa seksuaalista leikkiä. Sitä voi tehdä niin yksin kuin yhdessä, ja useimmiten nimenomaan alistuvan hapensaantia rajoitetaan. Yleisimpiä tapoja breath playhin ovat nenän ja suun tukkiminen kädellä, naamalle istuminen tai huppujen ja kaasunaamarien käyttäminen.

Breeding

Yleensä termi kuvaa toimintaa, jossa dominoiva harrastaa suojaamatonta seksiä alistuvan henkilön kanssa ja ejakuloi tämän vaginaan tai pyllyyn. Tällä voidaan myös tarkoittaa siitosfantasiaa, jossa leikitään, että alistuva osapuoli tulee toiminnasta raskaaksi ja kantaa lasta aina “syntymään” asti tai vaihtoehtoisesti toimintaa/fantasiaa, jossa toista käytetään vastentahtoisesti siittämiseen (Forced breeding).

Bukkake

Japanilainen termi henkilön spermaukselle, joka kohdistuu normaalisti kasvoille.

C

Caning

Tarkoittaa piiskausta, jossa piiskausvälineenä on keppi. Esimerkiksi rottingista tai bambusta tehtynä.

Caregiver

Sukupuolineutraali ilmaisu Daddylle/Mommylle, mutta voi myös kuvastaa platonisempaa huoltajuussuhdetta pikkuisen ja Ison välillä. Esim. Isosisko (kts. myös Daddy/Mommy)

CBT

Cock & Ball Torture. Kivun aiheuttaminen miehen genitaalialueelle.

Chastity belt / siveysvyö

Yleensä lukittavat sukuelinten päälle puettavat välineet, jotka estävät henkilöä harrastamasta seksiä ja masturboimasta. Dominoiva henkilö voi esimerkiksi edellyttää subinsa käyttävän siveysvyötä hallitakseen tämän seksuaalikäyttäytymistä osana d/s-dynamiikkaa.

Chemical play

Tässä käytetään kemikaaleja tuottamaan erilaisia tuntemuksia. Esimerkkeinä: Mentoli, tabasco, tiikerisalva, piparminttu ja hammastahna.

Club X

Suomen ensimmäinen varsinainen BDSM-klubi, jolla on omat tilat pääkaupunkiseudulla.

Cock milking

Termillä kuvataan toimintaa, jossa spermat pakotetaan ulos peniksestä hieromalla eturauhasta, jättäen kohdehenkilö ilman orgasmia.

Cock ring / penisrengas

Eri materiaaleista valmistettuja renkaita, jotka peniksen tyveen asetettuna voivat tuoda lisänautintoa ja/tai vahvistaa erektiota ja sen pysymistä.

Collar / Panta

Toimii yleensä symbolina sille, että alistuva henkilö on jonkun “omistuksessa”.

Consensual – non consent / CNC

Alistuvan mielipidettä ei kysytä tai ei anneta valtaa valita tai asettaa rajoja kesken session. Rajoista, jonka sisällä toimitaan on kuitenkin sovittu etukäteen eli kyseessä on konsensuaalinen sopimus.

Creampie / Spermapillu tai spermaperse

Pillu tai pylly, johon on lauottu spermalasti. Alistuva osapuoli tai muu eritteistä pitävä henkilö voi herkutella tällä piirakalla, eli syödä eritteet.

Cuckold

Aisankannattaja. Perinteisesti kuvaa miestä, jonka nainen pettää tätä heidän liittonsa ulkopuolella. Sen sijaan BDSM:n puolella mies voi olla sovitusti mukana alistuvan roolissa, kun nainen “pettää” tätä toisten kanssa joko miehen läsnä- tai poissaollessa.

CD

Crossdressing. Tarkoittaa toimintaa, jossa henkilö pukeutuu vastakkaisen sukupuolen edustajaksi

D

Daddy

Nimitys miespuoliselle isälliselle domille. Liittyy välillä ageplayhin ja DD/LG -rooleihin, mutta on käytössä myös esimerkiksi vaniljapiireissä. Suomenkielisiä vastineita ovat muun muassa isi, iskä ja isukki. Nimitystä ei pidä sekoittaa insestiviittauksiin. Kts. myös Mommy.

DD/lg

Daddy Dom / Little Girl (tai aivan yhtä hyvin Mommy Dom / Little Boy). Suhdemuoto, jossa yksi henkilö toimii huolehtivassa “vanhemman” roolissa ja toinen käyttäytyy lapsenomaisesti. Termiä ei pidä sekoittaa insestiviittauksiin. DD/LG-suhdemuoto voi pitää sisällään seksuaalista toimintaa, mutta ei välttämättä. Keskeisessä roolissa on usein lapsen roolissa käyttäytyvän leikit esim. pehmoleluilla.

D&s

Dominance & submission eli alistaminen & alistuminen. Yksi keskeisimpiä BDSM:n osa-alueita, joihin kuuluu tyypillisesti tiettyä käyttäytymistä, toimintatapoja ja rituaaleja, joilla alistuva osoittaa asemansa dominoivaan osapuoleen verrattuna.

Darkroom / Darkkari

Darkroom eli darkkari on huone tai tila bileissä, joka on pyhitetty privaatimpaan leikkimiseen ilman huolta siitä, että joku häätää bileistä pois, jos mukana on penetroivaa seksiä.

Dollification

Sana kuvaa muutosprosessia, jossa kohdehenkilö “muuttuu” toiseksi henkilöksi eli tässä tapauksessa eräänlaiseksi eläväksi nukeksi. Muutos voi olla henkistä, asenteellista ja/tai fyysistä (esim. vaatetus ja meikki, kehon liikeratojen rajoittuneisuus).  Alistuva osapuoli on nukke, ja alistava osapuoli nuken omistaja.

Dom/Domme

Dominoiva (alistava/määräävä) osapuoli parisuhteessa/sessiossa. Domilla tarkoitetaan miespuolista ja dommella naispuolista henkilöä.

Domdrop, droppi

Dominoivan henkilön kokema hetkellinen masennus/ahdistus, jota voi kokea etenkin erittäin intensiivisen session jälkeen.  Kestoltaan se voi olla hyvin lyhyttä ja se voi iskeä myös monta päivää session jälkeen. Domdropia ja sen aiheuttamaa tunnetilaa voidaan ehkäistä jälkihoidolla (kts. aftercare ja subdrop).

Dress code

Tapahtumaa järjestävän tahon määrittelemä pukeutumistyyli tai sääntö, jolla varmistetaan, että bileisiin tulee tietyn henkistä porukkaa. Yleensä materiaalit (PVC, nahka ja lateksi/kumi), uniformut ja seksikäs pukeutuminen läpäisee Suomessa dresscoden. Käytännössä normaalit baari-illan vaatteet eivät kelpaa.

Dungeon/Dunkkari

Leikkimistä varten kalustettu tila, sisältäen eri BDSM -laitteita/kalustoa.

E

Edging

Bottomin vieminen aivan orgasmin rajalle ja toiminnan lopettaminen siihen, pitäen bottomia “reunalla”. Vaihtoehtoisesti tätä voi myös tehdä itselleen nautinnon pitkittämiseksi, harjoitellakseen orgasmin pidättämistä esimerkiksi, jotta siemensyöksyn tulemista voisi pitkittää tai etätehtävänä dominoivan käskystä osana orgasmin kieltoleikkejä.

Enema

Veden tai muiden nesteiden valuttaminen tai pumppaaminen peräsuoleen. Voidaan käyttää valmistelevana puhdistustoimena anaalileikkejä varten tai itsenäisenä session osana.

Ekshibitionismi

Seksuaalisuuden muoto, jossa mielihyvää tuottaa itsensä tai seksuaalisten toimiensa paljastaminen muille, nähdyksi tuleminen ja mahdollisesti yleisön reaktiot tähän. Kts. myös voyerismi.

Emetofilia

Seksuaalinen fetissi oksentamista kohtaan. Fetissin omaava henkilö fantasioi joko itse oksentamisesta tai siitä, että joku toinen oksentaa. Osa toteuttaa tätä myös käytännössä, josta voi käyttää termiä roomalainen suihku.

F

Facesitting

Termillä tarkoitetaan aktia, jossa yleensä nainen istuu toisen henkilön naaman päälle joko alistaakseen tai rangaistakseen tätä tai hakiessaan omaa nautintoaan.

Feeder

Henkilö, joka nauttii alistuvansa syöttämisestä siten, että tämä lihoo.

FemDom

Lyhenne termille Female Domination eli nainen dominoivassa asemassa sessiossa/suhteessa.

Fetissi

Kiihottumista ja voimakasta mielihyvää aiheuttava esine tai asia, esim. nahka, saappaat, korkokengät tai parta.

Fettari, Fetisisti

Fetissejä omaava henkilö, joka kiihottuu ja saa voimakasta mielihyvää eri esineistä tai asioista/materiaaleista.

FetLife

Kinkyjen Facebook. Paikka, jossa voit jakaa ne kuvat mitä et halua sukulaistesi tai työkavereidesi näkevän. FetLifestä löydät tietoa ja keskustelua lähes aiheesta kuin aiheesta, oli se sitten kinkyä tai ei. Oiva paikka pysyä kartalla alueesi tapahtumista. Sivusto löytyy osoitteesta www.fetlife.com

Figging

Termillä tarkoitetaan aktia, jossa kuorittu inkiväärin juuren pala työnnetään joko anukseen tai vaginaan, jossa tämä aiheuttaa polttavaa tunnetta.

Fisting, fistaus

Fistauksella tarkoitetaan aktia, jossa nyrkki työnnetään joko pyllyyn tai vaginaan.

Flogging

Tarkoittaa piiskausta, jossa työvälineenä on ns. flogger eli suomalaisittain hapsupiiska, joka on useamman “hännän/pään” omaava piiska.

Forced Orgasm / Pakotettu orgasmi

Pakotetusti alistuvasta “ulos” otettu orgasmi tai vaihtoehtoisesti, alistuvaa on kielletty saamasta orgasmia ja dominoivan toimien johdosta orgasmi kuitenkin tulee.

Funishment

Rangaistus, joka on enemmänkin leikkirangaistus kuin aidoksi rangaistukseksi tarkoitettu. Käytetään esim. ageplay-leikeissä vahvistamaan tiettyä käytöstä. Eli siinä missä punishment=rangaistus, jolla pyritään lopettamaan tietty käytös, niin funishmentilla vahvistetaan kys. käytöstä.

G

Gag / Gägi

Suukapula.

Golden Shower / Kultainen suihku

Tällä tarkoitetaan toisen päälle virtsaamista, yleensä osoituksena valta-asemasta tai vain toista nöyryyttäen.

H

Hard limits / Ei-lista, Kovat rajat

Lista asioista mitä alistuva tai dominoiva ei missään nimessä halua tehdä. Ei-lista tulee käydä aina läpi uuden kumppanin kanssa ennen mihinkään ryhtymistä.

Heteroflexible

Henkilö, joka identifioituu heteroseksuaaliksi, joka on valmis joustamaan käytöksensä suhteen sopivan henkilön ja tilanteen sattuessa kohdalle.

H.O.M / Hand Over Mouth

Tarkoittaa toimintaa, jossa yleensä alistuvan suuta peitetään kädellä. Tästä voidaan käyttää myös termiä handgag.

Hogtie

Hogtie on sidonta, jossa sidottavan ranteet ja nilkat sidotaan yhteen tämän selän taakse.

Homoflexible

Henkilö, joka identifioituu homoseksuaaliksi, joka on valmis joustamaan käytöksensä suhteen sopivan henkilön ja tilanteen sattuessa kohdalle.

I

J

K

Karkkikauppasubi

Halventava sana subista, joka ei suostu kaikkeen.

Kinky

Kinky eli pervo. Sana kuvastaa siis “normaalista” poikkeavaa seksuaalisuutta.

L

LGBT

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä käytetty kirjainlyhenne, jolla tarkoitetaan lesboja (L), homoja (G), biseksuaaleja (B) ja transihmisiä (T).

Little / Pikkuinen

Nimitys lapsenomaisesti käyttäytyvälle osapuolelle DD/LG– tai ageplay-kontekstissa. Pikkuiset pitävät usein esim. värityskirjoista, pehmoleluista ja piirretyistä.

M

Magic Wand

Eli Hitachi Magic Wand. Alun perin hyvin viattomasti lihasten hierontaan suunniteltu laite, joka on sittemmin luokiteltu vibraattorien parhaimmistoon ja nousi esille Sinkkuelämää-sarjan myötä.

Masokisti

Henkilö, joka saa nautintoa tai seksuaalista mielihyvää kärsiessään kipua. Yleinen harhaolettamus on, että kaikki masokistit pitävät kaikesta kivusta. Käytännössä moni pitää juuri tietyn tyylisistä tuntemuksista, esim. terävät/pehmeät piiskan iskut, nipistely, pureminen, jne.

Miitti / Munch

Kuin normaali baari-ilta, mutta kinkyjen kesken. Keskustelua aiheista laidasta laitaan ilman huolta, että omia sanomisia tarvitsee seksuaalisuuden suhteen sensuroida. Miitit eivät sisällä leikkimistä, eikä sinne tarvitse tai pidä pukeutua normaalia baari-iltaa ihmeellisemmin.

Mommy

Äidillinen dominoiva nainen, Daddy domin naisvastine. Mommy domin tyyli toimii enemmän hellemmin, kiintymyksen ja tunteiden kautta kuin perinteinen tiukan kurin kautta toimiva dominointityyli (kts. FemDom).

Mummification / Muumiointi

Toisen kietominen kauttaltaan tiettyyn materiaaliin, esim. teippaaminen tai kelmuttaminen.

N

O

Objectification / Esineellistäminen

Termillä tarkoitetaan toimintaa, jossa alistuvaa kohdellaan kuin esinettä. Esimerkkinä alistuva voi toimia jalkarahina, tarjoilupöytänä tai vaikka lautapelin alustana.

P

Paddling

Sanalla tarkoitetaan piiskausta, jossa piiskausvälineenä on esim. puinen lasta tai pingismaila.  Toisin sanoen materiaalina leveähkö ja usein puinen lyömäväline.

Pay pig / Maksupossu

Osa taloudellista dominointia (findom). Dominoiva osapuoli käyttää alistuvaa maksupossuna, eli maksattaa tällä (yleensä luksus-) ostoksensa.

Pegging

Anaaliseksiä käänteisesti. Sen sijaan, että mies panee naista pyllyyn, ottaakin nainen miehen strap-on valjaisiin kiinnitetyn dildon avulla.

Petplay / Lemmikkileikit

Petplaylla tarkoitetaan seksuaalista tai ei-seksuaalista roolileikkiä, jossa asetelma on yleensä omistaja/koira tai omistaja/kissa. Molemmat osallistujat ovat siis ihmisiä tässä roolileikissä, eikä eläimiä ole mukana.

Predicament bondage / Ahdinkosidonta

Sidottavan sitomista tilanteisiin, joissa hän voi valita kivuliaiden vaihtoehtojen välillä, jotka aiheuttavat epämukavuutta eri osissa kehoa. Ahdinkoa voi olla niin ilmassa kuin lattiallakin, ja ne voivat liittyä esimerkiksi hengityksen rajoittamiseen, vaikeisiin asentoihin tai tiukkoihin sidontoihin, jotka kiristyvät, kun niille laittaa painoa.

Primal Play

Primal play -tyylillä leikkivät antavat viettien ohjata tekemistä. Osalle termissä korostuu eläimellisyys, toisilla erilaisten tunteiden ja halujen ilmaisu ilman estoja. Primal tarkoittaa suomeksi alkukantaista.

Primal predator / Peto tai saalistaja

Peto tai saalistaja on primal play -tyylillä leikkivä alistava henkilö.

Primal prey / Saalis

Saalis on primal play -tyylillä leikkivä alistuva henkilö.

Puppyplay

Petplayn alakategoria, jossa osallinen tai osalliset ovat ihmiskoiria. Leikki voi sisältää varusteita (mm. maskeja, valjaita, kumiasuja tai koiranhäntäplugin), jonka lisäksi alistuvalta voidaan viedä ihmisyyttä kieltämällä puhuminen ja asettamalla tämä nelinkontin lattialle ja eläytymään koiran rooliin.

Q

Queening

Naisoletettu istuu alistuvan osapuolen kasvoilla hieroen genitaalialuettaan tämän naamaan kuin kuningatar konsanaan.

R

Rajat

Rajat määrittävät, mitä asioita niin alistuvassa kuin dominoivassa roolissa olevat osapuolet ovat suostuvaisia kokemaan tai tekemään. Rajoista puhuttaessa käytetään usein termejä soft limits ja hard limits, joista ensimmäisellä tarkoitetaan niitä asioita joita on esim. alistuessa valmis kokemaan vaikkei niistä pidäkään ja jälkimmäisellä niitä asioita, joita ei halua kokea missään nimessä.

Rimming / Rimmaus

Peräaukon nuoleminen.

Risk Aware Consensual Kink / RACK

Käytetään kuvaamaan bdsm:n harjoittamiskäytäntöä, jossa riskit on otettu huomioon ja niiden olemassaolo on osapuolten hyväksymä tosiasia.

Ropebunny / Köysipupu

Köysibottom, ihminen joka tykkää tulla sidotuksi.

S

Sadisti

Henkilö, joka saa nautintoa henkisen tai fyysisen kärsimyksen tuottamisesta toiselle.

Sadomasokismi

Yksi BDSM:n keskeisiä osa-alueita, jolla tarkoitetaan sellaista seksuaalista toimintaa, johon liittyy leikittelyä valtasuhteilla, sitomista tai kivusta ja muista voimakkaista tuntemuksista nauttimista.

Scat play / Kakkaleikit

Kakkaleikit sisältävät esimerkiksi kakkaamista, kakan levittämistä vartalolle, kakan nuolemista tai syömistä. Kakkaleikkejä harrastavat saattavat nauttia esimerkiksi leikkien tabu-elementistä, estottomuudesta tai leikkien itselle tai leikkikaverille aiheuttamista ällötyksen tai nöyryytyksen tunteista.

Sensation play

Aisteilla ja aistimuksilla leikkiminen.

Sensory deprivation / Aistien rajoittaminen

Esimerkiksi silmät voidaan sitoa, jotta näköaisti ei ole käytettävissä tai vastamelukuulokkeilla voidaan viedä alistuvalta kuuloaistia.

Sessio, sessiointi

Sanalla tarkoitetaan leikkimistä sisältävää tapahtumaa kahden tai useamman ihmisen kesken. Sessio voi sisältää ihan vain piiskaamista (esim. biletilanteissa piiskaussessio) tai käsittää, vaikka koko viikonlopun kestävän tapahtumaketjun. Sessiolla yleensä mielletään olevan jonkinlainen draaman kaari, alku ja erilaisia vaiheita ja lopetus, mutta ne rajat ovat joskus liukuvia ja joskus hyvin selvärajaisia.

Shibari / Kinbaku

Shibarilla ja Kinbakulla tarkoitetaan japanilaista köysisidontaa, jota harrastetaan esim. juutti- tai hamppuköysillä. Termit tarkoittavat käytännössä lähestulkoon samaa asiaa, mutta shibarilla voidaan tarkoittaa enemmän esteettisiä ja taiteellisia sidontoja, kun taas kinbakulla voidaan viitata aistillisempiin sidontoihin ja sitomisen hyödyntämiseen osana seksuaalisia aktiviteetteja.

Skene

BDSM:n harjoittajien muodostama virtuaalinen ja/tai reaalimaailmaan sijoittuva yhteisö. Kaikki kinkyt, jotka ovat tekemisissä toisten kinkyjen kanssa ovat siis jollain tavoin mukana skenessä. Tästä syystä tarkkojen rajojen antaminen esim. skenen laajuudelle on hankalaa. Skenellä ei ole johtohahmoa tai kiveenhakattuja käyttäytymissääntöjä joita tulisi kaikkialla noudattaa, vaan skenen rakenteet muotoutuvat paikallisesti kulloinkin mukana olevista henkilöistä riippuen.

Slave / Orja

Orjalla tarkoitetaan henkilöä, joka luovuttaa päätösvallan omistajalleen, eikä näin ollen juurikaan omista sananvaltaa suhteessa. Orja-muotoinen D/s-suhde on tämän myötä harvinaisempi kuin normaali Dom/sub -asetelma.

SMFR, Smurffit

SMFR eli SM-Fetisisti Ryhmä ry, tuttavallisemmin Smurffit. Helsingissä biletapahtumia lähes kuukausittain järjestävä yhdistys.

Snowballing

Suihinoton jälkeen valutellaan spermat suusta sen tuottajan suuhun.

Soft Limits / Pehmeät rajat

Asiat, joita henkilö ei yleensä halua tehdä/kokea, mutta joihin hän saattaa olla suostuvainen neuvotelluin reunaehdoin, esimerkiksi erityisissä tilanteissa tai tiettyjen henkilöiden kanssa. Katso myös hard limits ja rajat.

Sounding / Sondaus

Sondaus tarkoittaa metallisen sauvan työntämistä virtsaputkeen. Sauvaa kutsutaan sondiksi, poraksi tai plugiksi. Plugit ovat yleensä lyhyempiä ja niitä käytetään myös korun tyyppisesti. Sondauksen tarkoituksena on usein stimulointi tai alistaminen. Sondaus voi liittyä myös lääkärileikkeihin.

Spanking

Spanking eli spänkkäys. Toisin sanoen alistuvan pyllyn piiskaminen vain omaa kättä käyttäen.

Spreader bar / Levitystanko

Tanko, jolla alistuvan jalat tai kädet saadaan pysymään harallaan. Tangossa on yleensä erinäisiä kiinnityspisteitä, joihin alistuvan raajoja voi kiinnittää.

SSC / Safe, Sane and Consensual

Käytetään kuvaamaan bdsm:n harjoittamiskäytäntöä, jossa pyritään pitämään kaikki toiminta turvallisen ja järkevän rajoissa sekä aina suostumuksellisena.

Strap-on

Strap-on dildo, eli sträppäri tai panovyö. Yleensä valjasmallinen vyö, johon saa dildon kiinni panemista varten.

Sub/Subi

Alistuva osapuoli sessiossa/suhteessa.

Subdrop

Hetkellinen masennus/ahdistus, jota alistuva osapuoli voi kokea etenkin erittäin intensiivisen session jälkeen. Kestoltaan se voi olla hyvin lyhyttä ja se voi iskeä myös monta päivää session jälkeen. Subdropia ja sen aiheuttamaa tunnetilaa voidaan ehkäistä jälkihoidolla (kts. aftercare).

Subspace

Subspacella tarkoitetaan euforista kehon kemikaalitasapainon vaihtelusta johtuvaa tilaa (vrt. juoksusta aiheutuva endorfiinihumala, “runner’s high”), johon alistuva henkilö tyypillisesti pääsee intensiivisen session kautta.

Swinger / parinvaihtaja

Perinteisesti tarkoittaa parisuhteessa olevaa ihmistä, joka harrastaa kumppaninsa kanssa yhdessä parinvaihtoa joko yksityisesti tai swinger-bileissä/clubeilla. Parinvaihto voi olla sananmukaisesti seksiä toisen pariskunnan kanssa kumppania vaihtamalla tai vapaata seksinharrastamista bileissä.

Switch

Switch on henkilö, joka pitää sekä alistumisesta että alistamisesta riippuen tilanteesta, mielentilasta ja kumppanista. Switchit voivat vaihtaa roolia saman kumppanin kanssa, tai vastaavasti alistua vain tietyille henkilöille ja alistaa vain tiettyjä henkilöitä.

Sähköleikit

Sähkön hyödyntäminen sessioissa mielihyvän saavuttamiseksi. Sähköleluissa on usein eri ruumiinosiin liitettäviä elektrodeja, joiden kautta kevyttä sähkövirtaa voidaan ohjata halutulle alueelle (esim. genitaalit).

T

Tease and denial

Kiusoittelu ja laukeamisen kieltäminen. Toiminta, jossa alistuvaa osapuolta härnätään seksuaalisesti tai viedään jopa lähelle orgasmia ilman, että tämä pääsee lopulta laukeamaan.

Top

Aiemmin enempi homokulttuurissa käytetty sana, jolla tarkoitetaan kirjaimellisesti sitä osapuolta joka on päällä. Siirtynyt myös BDSM:n puolelle kuvaamaan henkilöä, joka ei välttämättä ole niinkään dominoiva vaan se osapuoli, joka vie toimintaa mm. ropetop. Kts. myös bottom.

Trampling, tallominen

Tällä tarkoitetaan toisen päällä seisomista tai tämän päällä kävelyä. Tallominen voidaan yhdistää jalka -ja kenkäfetisseihin, jolloin tallottava voi saada lisänautintoa esim. tietynlaisista kengistä.

Turvaele

Turvaele korvaa turvasanan silloin, kun turvasanan sanominen ei ole mahdollista. Turvaele voi olla mm. pallo tai helistin, jonka voi pudottaa hädän iskiessä. Turvaeleeksi soveltuu toki myös muut eleet, jotka alistuva pystyy ilmaisemaan ilman, että niitä sekoitetaan osaksi sessiota.

Turvasana

Turvasanalla tarkoitetaan sanaa, jolla alistuva tai dominoiva voi laittaa session poikki. Yleinen turvasana on esim. punainen.  Lähtökohtaisesti sanan tulisi olla sellainen, että sitä ei tule käytettyä normaalisti keskustelussa session aikana ja sellainen, että sen muistaa.

Törkyteatteri, Törkis

Vaihtuva ryhmä suomalaisia kinkyjä, jotka esiintyvät niin Suomessa kuin ulkomailla, käyttäen esityksiensä teemana asioita mitä valtaosa pitää törkynä (oksennus, kuola, virtsa jne.)

U

Unicorn / Yksisarvinen

Yksisarvinen on pariskunnan yhteinen seksikumppani, jolla ei saa olla muita seksikumppaneita siksi että seksiä harrastetaan pariskunnan kanssa ilman suojausta. Perinteikkäästi yksisarvinen on biseksuaali nainen.

V

Vampire gloves / Vampyyrihanskat

Hanskat joissa on piikkejä sormissa, ja joilla on tarkoitus tuottaa kipua bottomille

Vanilja

Ne kiltit ja viattomat. Vaniljalla tarkoitetaan henkilöä tai seksiä, joka ei ole lainkaan kinky(ä).

Voyerismi

Seksuaalisen nautinnon saavuttaminen katselemalla muita henkilöitä sekä heidän seksuaalisia aktiviteettejään. Kts. myös ekshibitionismi.

W

Wartenberg’s pinwheel / Wartenbergin pyörä

Alunperin ihon hermojen ja herkkyyden testaamiseen kehitetty väline, piikkipyörä. Yleensä teräksinen.

Watersports

Kts. Golden shower / Kultainen suihku.

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

Puuttuuko listalta jokin sana? Törmäsitkö termiin, jolle kaipaat selityksen? Voit lähettää ehdotuksesi sähköpostitse osoitteeseen hallitus at akateemisetkinkyt.fi .