Kinkyskenen käytöstavat

BDSM- ja kinkyskenessä pärjää pitkälle jo perinteisillä hyvillä käytöstavoilla, mutta etenkin ensikertaa tapahtumiin osallistuessa voi fiilis viedä mennessään, kun pääsee tekemään ja kokemaan uusia asioita. Siksi ennen tapahtumiin osallistumista onkin hyvä tutustua tapahtuman käytösetikettiin. Tapahtumakohtaisten käytösetikettien lisäksi skenessä vallitsee yleisiä käytöstapoja, joita on hyvä noudattaa. Olemme listanneet alle keskeisimpiä ohjeita BDSM- ja kinkyskeneen tutustuville.

Vältä turhia oletuksia

Moni fantasioi BDSM-henkisistä aiheista pitkään ennen kuin niiden harrastamiselle tarjoutuu mahdollisuus. Siksi ei ole lainkaan tavatonta, että BDSM:ään liittyvät mielikuvat muotoutuvat ennakkoluulojen (”siellä ne pervot panee kaikki keskenään”), eri medioiden julkaisujen (joissa mennään valitettavan usein enemmän lööpit ja näkyvyys kuin sisältö edellä) ja fiktiivisten teosten (esim. 50 Shades of Grey) pohjalta. Ilman todellista kosketuspohjaa aiheeseen, BDSM:stä saa usein täysin todellisuudesta poikkeavan mielikuvan, joka ei vastaa lainkaan totuutta skenestä, jossa on tavallisia ihmisiä tavallisine ihmissuhdekoukeroineen.

Mikäli olet päättänyt ottaa ensimmäisen askeleesi kinkyilyn polulla, ei ole lainkaan huono ajatus edetä hitaasti ja matalalla profiililla. Unohda ennakkoluulosi ja tutustu ihmisiin kuten tutustuisit missä tahansa muussakin yhteydessä. Tutustu paikallisiin yhteisöihin ja ota selvää mistä niiden toiminnassa on loppujen lopuksi kyse. Osallistu tutustumistilaisuuksiin, tapaa muita kinkyjä, havainnoi, ja kysy kysymyksiä. Tutustu ihmisiin ihmisinä, älä stressaa liikaa eri rooleista tai muista toimintatavoista. Niiden aika tulee myöhemmin.

Vältä turhia oletuksia myös yksittäisistä ihmisistä. Kaikki masokistit eivät pidä kaikesta, kenen tahansa aiheuttamasta kivusta, eivätkä kaikki alistuvat tahdo alistua kenelle tahansa ja missä tilanteessa tahansa. Dominoiva luonteenpiirrekään ei välttämättä paista ihmisestä läpi session tai muun siihen sopivan tilanteen ulkopuolella.

Suvaitsevaisuus

BDSM:n harrastamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, eikä ole yhtä muottia johon kaikki kinkyt mahtuvat. BDSM-skene koostuu useista eri tyylilajeista ja niiden harjoittajista omine mieltymyksineen, ja edes kaikki saman tyylilajin edustajat eivät välttämättä koe kuuluvansa samaan lokeroon. Jopa yleinen ohjesääntö (jota mekin korostamme), jonka mukaan kaiken toiminnan tulisi tapahtua aina turvallisuus huomioiden jakaa mielipiteitä, kun osa kinkyistä saa kiksinsä juuri vaaran viehätyksestä riskit tiedostaen (ns. Risk Aware Consensual Kink). Kinkyilyssä on siis monia vivahteita ja eri asioista pitäviä ihmisiä, joten liikkeellä kannattaa olla aina avoimin mielin väheksymättä tai tuomitsematta henkilöitä, jotka harrastavat oman mielenkiinnon ulkopuolelle jääviä asioita. Tämä siitäkin huolimatta että skenessä välillä leikkimielisesti vitsaillaankin, että kinkyt ovat yksi suvaitsevaisimmista ihmisryhmistä kaikkia muita ihmisryhmiä paitsi kanssakinkyjä kohtaan.

Koska skenessä on paljon erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista ja lähtökohdista erilaisine mielipiteineen, on kohteliasta kunnioittaa kanssakinkyjä vaikka kaikesta ei olisikaan aina samaa mieltä. Skenessä liikkuu myös paljon erilaisen seksuaali-identiteetin omaavia ihmisiä, ja jokainen kinkyilystä kiinnostunut on skeneen tervetullut.  Ahdasmielisyys seksuaalista suuntautumista tai toisten fetissejä kohtaan ei ole yleisesti ottaen kinkyskenessä hyväksyttävää. Kaikkia ei tarvitse ymmärtää, eikä kaikkien kaveri tarvitse olla, mutta pidäthän jyrkimmät ajatuksesi itselläsi tai jaat ne vain sellaisten henkilöiden kanssa, jotka eivät moisesta loukkaannu. Seksuaalivähemmistönä kinkyt ovat kuitenkin jokseenkin suvaitsevaisia ja avarakatseisia toisten seksuaalisuutta kohtaan. Erilaisten seksuaalisten suuntautumusten lisäksi skenessä on myös monien eri ammattiryhmien ja poliittisten ajatusmallien edustajia. Melkoinen läpileikkaus Suomen väestöstä siis (ulkomaalaistaustaisia unohtamatta).

Rehellisyys

Jos olet vasta kiinnostunut kinkyilystä ja etsit leikkiseuraa, tee heille selväksi että olet uusi skenessä. Aloittelevia kinkyjä ei katsota missään nimessä pahalla, sillä kaikkien on aloitettava jostain ja rehellisyys useimmiten palkitaan. Jos sen sijaan valehtelet olevasi kaiken kokenut tekijä, saatat pahimmillasi sekä itsesi että kumppanisi vaaratilanteisiin. Leikkikavereillasi on oikeus tietää kuinka kokenut olet. Kinkyily on intiimiä toimintaa, ja on kaikkien kannalta paras vaihtoehto kun kaikki osapuolet pelaavat avoimin kortein.

Toisinaan ihmiset löytävät kinkyytensä vasta pariuduttuaan. Voi käydä niin, että toinen paljastuu kovemman luokan kinkyksi, ja toinen vannoutuneeksi vaniljan (eli seksin ilman BDSM-elementtejä) kannattajaksi. Tällöin voi tulla vastaan tilanteita, joissa seksuaaliset mieltymykset eivät kohtaa toisiaan. Joissain tapauksissa parit voivat päätyä eroon edellä mainitun kaltaisen yhteensopimattomuutensa takia, mutta on myös tilanteita, joissa ero ei tule kysymykseen. On siis siinä mielessä ymmärrettävää, että suhteen kinkyllä osapuolella voi olla tarve etsiä kaltaistaan seuraa suhteen ulkopuolelta. Tällöin asioista olisi kuitenkin tärkeää sopia parin kanssa, ja sopia yhteiset pelisäännöt suhteen aikana tapahtuvalle suhteen ulkopuolisen seuran etsinnälle. On täysin eri asia olla liikkeellä luvan kanssa tai pettää kumppaniaan salaa. Kinkypiireissä arvostetaan rehellisyyttä, eikä salaseuran hakijoita aina katsota hyvällä. Jokainen tekee toki aina omat ratkaisunsa ja seisoo niiden takana.

Dominointi ja ylimielisyys

Dominoiva luonteenpiirre yhdistetään valitettavan usein oikeuteen olla ylimielinen muita ihmisiä kohtaan. Ollaksesi dominoiva sinun ei tarvitse olla ylimielinen ja määräilevä toisia kohtaan, aivan kuin ollaksesi alistuva sinun ei tarvitse olla kynnysmattokaan. On siis täysin mahdollista olla samaan aikaan dominoiva ja kohtelias. Älä komentele tai käskytä ihmisiä, joita et tunne. Älä ole tyly äläkä tyrkytä itseäsi sellaisille henkilöille, jotka eivät selkeästi ole seurastasi kiinnostuneita. Vaikka vasta skeneen hyppäävälle tämän tyylinen toimintamalli voi vaikuttaa esim. tehokkaalta seuranhakumallilta, se ei ole sitä. Huonolla käytöksellä karkoitat ne harvatkin itsestäsi kiinnostuneet ihmiset ympäriltäsi. Jos et kunnioita alistuvan tahtoa edes miitissä tai bileissä, miten kukaan voisi kuvitella että kunnioittaisit sitä sessioidenkaan aikana? Kohtele ihmisiä ihmisinä, ellet ole heidän kanssaan muuta sopinut.

Luottamuksellisuus

Ihmiset esittäytyvät skenessä yleensä uusille tuttavuuksille joko nimimerkkiään tai etunimeään käyttäen. Skenessä käytävissä keskusteluissa käytetään niin ikään näitä kutsumanimiä ihmisten oikeiden nimien sijaan yksityisyydensuojaa kunnioittaen. Tutustuessaan toisiinsa paremmin (vaikkapa ennen sessiointiin ryhtymistä) on kuitenkin tapana esittäytyä tarkemmin.

BDSM on monelle hyvin henkilökohtainen asia, eikä siitä koeta tarvetta huudella kaiken kansan kuullen. Vaikka ilmapiiri BDSM:n ympärillä on parantunut viime vuosina, on olemassa aina tietty pelko siitä, että mikäli sana henkilön kinkyydestä leviää, on henkilö ongelmissa. Ei ole epätavallista pelätä vaikkapa työyhteisön suhtautumista asiaan, ja onpa kinkyyttä käytetty aseenakin esim. lasten huoltajuuskiistoissakin.

Kunnioita siis muiden yksityisyyttä äläkä juoruile toisten tekemisistä. Jaa vain sellaisia asioita sellaisissa ympyröissä, jotka ovat kaikille osapuolille ok saattamatta ketään tukalaan asemaan. Usein tämä tarkoittaa myös sitä, että skenen asioista ei puhuta skenen ulkopuolella. Kinkyskenessä suhtaudutaan aiheen luottamuksellisuuteen hyvin vakavasti, ja juoruilemalla yhdistysten jäsenten tietoja ulkopuolisille voi jopa menettää jäsenyyden yhdistyksissä tai saada porttikieltoja skenen tapahtumiin.

Tilannetaju

Ota huomioon myös skeneen kuulumattomat ihmiset, joihin voit törmätä skeneen liittyvissä tapahtumissa tai muissa merkeissä. Joskus esim. tapahtumia voidaan järjestää tiloissa, joista vain osa on varattu kinkyjen käyttöön ja osassa on normaaleita asiakkaita. Vastaavasti kaikki tuttavasi eivät ole välttämättä kiinnostuneita kuulemaan kinkyyden ilosanomaa, vaikka olisitkin siihen vasta itse tutustunut ja intoa täynnä.

Älä siis tuputa kinkyyttäsi väkisin sellaisille ihmisille, jotka eivät ole kinkyilystä kiinnostuneita.

Älä myöskään puutu bileissä toisten sessiointiin, vaan anna toisten toimia rauhassa.

Ei ole myöskään soveliasta tervehtiä kinkytuttuja skenen ulkopuolella sellaisella tavalla, joka voisi paljastaa näiden identiteetin ulkopuolisille. Älä siis mene yllättäen juttelemaan skenestä tutuille ihmisille tuosta noin nähdessäsi heitä kaupungilla itsellesi tuntemattomien ihmisten seurassa, ellet ole varma että tilanne on heille ok. Tavalliset treffit voivat saada hyvin ikävän käänteen, jos ilmestyt paikalle kyselemään skeneen tai kinkyilyyn liittyviä asioita.

Miitit

Seurustelu ja verkostoituminen tapahtuu skenen sisällä pääsääntöisesti miiteissä ja bileissä, sekä siihen tarkoitetuilla internet-sivustoilla. Miitit ovat kinkyjen järjestämiä tilaisuuksia esim. ravintoloissa tai baareissa, joihin kuka tahansa on tervetullut. Miittejä voidaan myös järjestää yksityisissä tiloissa.

Kynnys osallistua miittiin tai muuhun tapahtumaan voi olla kinkyilyyn tutustuvilla korkealla. Miittejä ei tarvitse kuitenkaan pelätä tai jännittää etukäteen, sillä kyse on enemmänkin seurustelusta ja verkostoitumisesta kuin leikkimisestä tai sessioimisesta. Kinkyillä ei ole myöskään mitään salaperäisiä uusien tyyppien vihkimisrituaaleja, vaikka sellaisistakin saattaa liikkua tarinoita.

Jos miitti järjestetään yksityisessä tilassa tai se on rajattu julkisen tilan yhteen osaan (esim. kabinetit), säästä kinkyaiheiset puheesi tarkoitukseen osoitettuun tilaan äläkä huutele asioista ympäriinsä.

Miitit on tarkoitettu lähinnä yleiseen jutusteluun, eikä niissä pariteta ihmisiä. Miittien järjestäjät ja niihin osallistuvat toki toivovat että ihmiset löytävät miittien kautta toisensa, mutta niitä ei tule verrata vaikkapa teinibaarien lihatiskeihin, joista tupataan hakea lähinnä yhden yön juttuja. Tutustuminen ja kommunikointi on miiteissä keskeisessä asemassa. Jos sinua ei kiinnosta tutustua ihmisiin, et todennäköisesti löydä seuraa. Kovin moni ei välttämättä luota sellaiseen dominoijaan, jolle kelpaa leikkikaveriksi kuka tahansa. Miiteistä ei myöskään välttämättä löydy seuraa, jos mielestäsi toisessa henkilössä kiinnostavin asia löytyy jalkojen välistä.

Miitit ovat toki myös hyvä tilaisuus tutustua sellaisiinkin ihmisiin, joiden kanssa ei ole aikomustakaan panna tai leikkiä.

Huomioi miiteissä myös uudet kasvot sekä ujot henkilöt. Esittäydy yksinään istuville ja sinulle entuudestaan tuntemattomille ihmisille. Jos saat hyvän vastaanoton, voit aloittaa pidemmänkin keskustelun tai esitellä uusia henkilöitä omille tuttavillesi. Ystävällisillä teoilla saat muut kokemaan olonsa tervetulleiksi. Miitteihin on helpompi tulla jatkossa, kun on jo valmiiksi joku tuttu tyyppi kenelle jutella.

Älä utele toisten henkilökohtaisia asioita, kuten työkuvioita. Miitteihin osallistuvat ihmiset kertovat kyllä vapaaehtoisesti henkilökohtaisemmistakin asioista, mikäli niitä haluavat jakaa kanssakinkyille.

Huomioi myös pariskunnat pariskuntina. Vaikka kinkyskenessä esiintyy paljon avoimia suhteita ja polyamoriaa, eivät kaikki halua leikkiä kaikkien kanssa. Pareihinkin on kohteliasta tutustua ensin ennen kuin näille tai pariskunnan toiselle osapuolelle ehdottaa sessiointia. Vastaavasti mikäli jututat vain pariskunnan vastakkaisen sukupuolen edustajaa ja jätät toisen osapuolen kokonaan huomiotta, annat itsestäsi lähinnä epäkohteliaan kuvan ja pilaat samalla mahdollisuutesi päästä leikkimään kummankaan kanssa.

Pukeutumiskoodi

Tapahtumiin osallistuaksesi sinun ei tarvi törsätä koko tiliäsi nahkaan tai lateksiin, vaan voit tulla usein myös vaatimattomammissa asusteissa. Kinkyydessä ei ole kyse uusimpien kinkymuotitrendien seuraamisesta, mutta sekin voi olla yksi tapa lähestyä aihepiiriä. Kinkytapahtumiin pukeutuminen riippuu usein hyvin pitkälti tapahtumasta, johon olet osallistumassa.

  • Miitit ja muut matalan kynnyksen tapahtumat

Miiteissä ja muissa matalan kynnyksen tapahtumissa ei juurikaan ole erillistä pukeutumiskoodia, vaan jokainen osallistuja voi ilmaantua paikalle sellaisissa vaatteissa joissa tuntee olonsa mukavaksi. Miitteihinkin voi pukeutua näyttävämmin, mutta asua valitessa on syytä huomioida millaisessa ympäristössä tapahtuma järjestetään ja voiko asuvalinta mahdollisesti aiheuttaa närää muiden paikallaolijoiden kanssa. Jos miitti järjestetään julkisessa tilassa, kinkyyttään salailevat henkilöt eivät välttämättä koe oloaan mukavaksi räikeästi pukeutuneiden ihmisten seurassa. Paljasta pintaa näyttävät asut saattavat myös närkästyttää muita asiakkaita esim. ravintolatiloissa. Tietynlainen kinkyhenkisyys, kuten kaulapannat, on kuitenkin aina suotavaa.

  • Bileet

Kinkybileitä voidaan järjestää joko erillisen pukeutumiskoodin (dresscode) kanssa tai ilman. Riippumatta siitä kummanlaisesta tapahtumasta on kyse, on bileisiin usein tapana pukeutua paremmin kuin miitteihin. Pukeutumiskoodittomiin bileisiin voi ihan hyvin osallistua siisteissä arkivaatteissakin. Pukeutumisellasi osoitat arvostusta seuralaistasi, bileiden järjestäjää ja bileisiin osallistujia kohtaan.

Mikäli bileissä on käytössä oma pukeutumiskoodinsa, mainitsee järjestäjä siitä aina mainostaessaan tapahtumaa. Pukeutumiskoodin ensisijainen tarkoitus on yleensä luoda tapahtumaan juhlavampi ja kinkyhenkisempi tunnelma, kuin tavallisemmissa tapahtumissa. Pukeutumiskoodia perustellaan toisinaan myös osallistujien suojelemisella, kun pukeutumisen perusteella voidaan rajata skeneen kuulumattomia ihmisiä pois muiden osallistujien joukosta.

Bileiden pukeutumiskoodin kannalta useimmiten hyväksyttäviä asuvalintoja tai –materiaaleja ovat mm. nahka, rooliasut (esim. koulutytöt), tumma puku tai iltapuku, goottihenkinen vaatetus, ristiinpukeutuminen, paljasta pintaa näyttävät asukokonaisuudet (esim. eroottiset alusvaatteet tai muuten niukat asut), mustat vaatteet, jne. Pukeutumiskoodia voisi luonnehtia myös sellaiseksi, että kyseisellä bilevaatetuksella ei useimmiten ole asiaa tavallisiin baareihin.

Koska suuri osa bileistä järjestetään erilaisissa bilekäyttöön vuokratuissa julkississa tiloissa (esim. ravintolat), on täysi alastomuus usein kiellettyä jo ihan lainsäädännön puolesta.

Katsoa saa, muttei koskea

Kinkyskenessä on tärkeää huomioida toisen henkilön fyysisen koskemattomuuden kunnioittaminen. Älä siis hiplaile kivan näköisiä tyyppejä bileissä tai muissa tapahtumissa ilman lupaa, vaikka he olisivatkin pukeutuneet seksikkäästi. Sama pätee myös toisten omaisuuteen, kuten leluihin, piiskoihin, köysiin, jne. Kysy aina lupa ennen koskemista.

Sessiorauhan kunnioittaminen

Lähtökohtaisesti on epäkohteliasta puuttua toisten sessiointiin bileissä. Jos havaitset tilanteita jotka ovat joko vaarallisia, toisen osapuolen tahdon vastaisesti tapahtuvia tai bileiden sääntöjen vastaisia, mainitse asiasta bileiden järjestävälle taholle tai erikseen nimetylle henkilökunnan edustajalle, joka valvoo bilesessioinnin turvallisuutta. Mikäli skenen tapahtumissa havaitaan muuta epäasiallista käyttäytymistä, on siitä syytä ilmoittaa esim. tapahtuman järjestäjälle tai tapahtumapaikan henkilökunnalle.

Seksiin liittyvät ennakkoluulot ja -odotukset

BDSM:ssä ei ole aina kyse penetraatiokeskeisestä seksistä. BDSM ei ole synonyymi parinvaihdolle tai polyamorialle, vaikka BDSM ei suljekaan pois näitä elämäntyylejä. Vaikka seksin harrastaminen onkin melko keskeisessä asemassa kinkyilyssä, kinkysuhteet voivat rakentua täysin kinkyjen elementtien ympärille ilman seksiäkin. Kenenkään ei ole siis pakko harrastaa seksiä kenenkään toisen kanssa ja sessioida voi ilman limakalvokontaktiakin.

Seksiseuran etsiminen

Osallistuessasi johonkin skenen tapahtumaan, älä oleta toisten olevan paikalla vain sinua itseäsi varten. Tämän tyylinen asenne on loukkaavaa toisia ihmisiä kohtaan. Seksiseuraa ei saa ikinä esim. pelkästään ilmoittamalla olevansa dominoiva, eikä kenenkään alistuvan tarvitse suostua sessiointiin pelkästään toisen henkilön ja oman roolinsa puolesta. Tiettyyn kinkylokeroon kuuluminen ei oikeuta sinua siis mihinkään. Kohtele ihmisiä ihmisinä, niin seuran etsiminenkin on varmasti helpompaa.

Lopuksi

Perinteisillä käytöstavoilla pärjää kuitenkin kinkyskenessäkin varsin mainiosti. Olemalla oma itsesi ja ottamalla muut ihmiset huomioon et voi ikinä mennä pahasti metsään.