Usein kysyttyä

Onko normaalia tykätä kinkyjutuista?

Se on täysin normaalia. Sadomasokismiin liittyvät fantasiat ovat tutkimustenkin mukaan yleisiä ja kinkyilyn on todettu jopa vaikuttavan positiivisesti myös mielenterveyteen. BDSM:n harrastajia on maailmassa valtava määrä, ja uusia ihmisiä löytää aiheen pariin päivittäin.

Aiemmin sadomasokismi luokiteltiin Suomessakin sairaudeksi, mutta sen tautiluokitus poistettiin vuonna 2011. Myös lapsenkengissään ollut Häkki oli mukana allekirjoittamassa tautiluokittelun poistoa suositellutta esitystä. Yleinen asenneilmapiiri BDSM:n suhteen on parantunut viime vuosina merkittävästi, mutta sen edistäminen vaatii silti vielä paljon työtä.

Miten joku voi tykätä pahoinpitelystä?

BDSM:ssä on kyse kahden aikuisen yhteisymmärryksessä ja sovitusti tapahtuvasta toiminnasta, eli kyse ei ole pahoinpitelystä. Alistuvalla on AINA oikeus puhaltaa peli poikki esim. käytössään olevalla turvasanalla -tai eleellä.

Tarkoituksena ei ole myöskään aiheuttaa pysyviä vammoja tai tuottaa kipua ihmiselle, joka ei jollain muotoa kivusta nauttisi. Vammojen aiheuttamisen sijaan BDSM:ssä onkin kyse tuntemuksilla leikittelystä, joten aktiviteettien voimakkuus vaihtelee usein henkilöistä, fiiliksestä ja jopa päivästä riippuen.

Lapseni/Vanhempani/puolisoni kertoi olevansa kinky, mitä nyt?

Läheisen kinkyys voi olla aluksi hämmentävä asia, sillä kinkyyttä ei välttämättä näe henkilön ulkoisesta käytöksestä. Kinkyyteen liittyvät stereotypiat voivat myös tuntua aiheeseen perehtymättömälle ahdistavilta. Uskoutuessaan kertomaan tästä puolesta itsessään, läheisesi on kokenut sinut luottamuksen arvoiseksi. Läheisesi on ennen kaikkea kuitenkin se sama tyyppi, jonka olet aiemminkin tuntenut. Hän vain sattuu kokemaan itsensä hieman erilaiseksi valtaväestöön tai perinteisiin sukupuolirooleihin nähden. Kinkyidentiteetti voi merkitä läheisellesi myös “kinky-yhteisöön” kuulumista ja olla tärkeä osa tämän elämää.

Monelle kinkylle voi olla vaikeaa kertoa omasta identiteetistään “skenen” ulkopuolella. Kinkyydestä kertominen kannattaakin tulkita siis eräänlaisena keskustelun avauksena. Keskustelkaa asiasta läheisenne kanssa avoimesti ja tuomitsemista välttäen. Lapsen tai vanhemman ollessa kyseessä keskusteluissa ei kannattane mennä likaisimpiin yksityiskohtiin, mutta puolison kanssa kinkyydestä olisi hyvä keskustella laajemminkin. BDSM on monelle aikuiselle ihmiselle henkireikä, ja näin ollen parisuhteen molempien osapuolten tyydyttävän seksielämän löytäminen on tärkeää. Ottakaa siis selvää, mistä puolisosi kanssa pidätte  ja löytyykö teille yhteisiä asioita, mistä voitte aloittaa kokeilun.

Kinkyilyn voi aloittaa kevyesti kokeilematta heti “niitä ääripään juttuja”, eikä pornoa katsomalla kannata opetella “mitä se BDSM nyt sitten on”. Sen sijaan kannattaa keskustella ja opetella hitaasti edeten mistä toinen pitää ja mistä ennen kaikkea itse pidät. Se, mikä toimii ruudulla ja omissa fantasioissa ei vastaa välttämättä todellisuutta laisinkaan.

Jos kyse on lapsestasi, älä huolestu jokaisesta mustelmasta tai jäljestä, jonka hänen ihollaan näet. Mustelmat eivät tarkoita, että joku pahoinpitelee lastasi.  Lapsen kumppaniin tutustuminen on toki tärkeää samalla tapaa kuin tavanomaisessakin parisuhteessa. Mikäli nuori elää vaikeaa elämäntilannetta, kinkyyden ilmeneminen voi herättää huolta lapsen itsetuhoisuudesta. Tällöin tilannetta kannattaa avata keskustelemalla avoimesti, välttäen tuomitsemista. Tasapainoisen ja terveen nuoren kohdalla kyse ei mitä luultavimmin ole kuitenkaan mistään sen vakavammasta, ja tärkeintä on että lapsesi kokee olevansa sinut itsensä kanssa. Kinkyyden ilmeneminen ei myöskään tarkoita nuoren elämän kulkevan kohti rappiota, sillä kinkyjen joukossa on yllättävän paljon myös niitä “kilttejä kympin oppilaita”.

Tapasin dominoivan henkilön netissä. Hän haluaa, että alistun hänelle heti ensimmäisellä tapaamiskerralla. Miten toimin?

Sinulla ei ole missään nimessä mikään pakko tai kiire  lähteä alistumaan heti kenellekään uudelle tuttavuudelle. Etenkin alistuvalla naisella on valinnanvaraa ja uusia tarjokkaita varmasti tulee vastaan. On paljon viisaampaa ja turvallisempaa tavata esim. kahvilassa  ensimmäisellä kerralla kuin lähteä heti toisen luo.

Olen menossa ensimmäistä kertaa leikkimään uuden ihmisen kanssa alistuvan roolissa. Mitä minun tulisi ottaa huomioon?

Kun tapaa uuden ihmisen ensimmäistä kertaa session merkeissä, on ihan fiksua sopia jonkun kaverin kanssa turvasoitto tai -viesti. Eli sopia esimerkiksi mihin mennessä ilmoitat kaverille, että olet kotona tai poistunut leikkikaverin luota ja olet ehjin nahoin. Jos soittoa tai viestiä ei kuulu, niin kaverin tulee soittaa poliisille tai tutuille, jotka voivat käydä katsomassa leikkikaverin osoitteesta, että kaikki on hyvin.

Panevatko kaikki kaikkia skenessä?

Eivät pane, vaikka tämä yleinen stereotypia onkin. Toki piirit voivat etenkin pienemmissä kaupungeissa olla aika pienet ja näin ollen exiltä ei välty ja helposti saa sen kuvan, että “kaikki siellä panee ristiin”.

Moni törmää heti kertaheitolla siihen yhteen hyvään, kuten vaniljaympyröissäkin.

Pannaanko bileissä aina? Pitääkö minunkin panna bileissä, jos tulen niihin?

Ei panna, monesti järjestyssäännöt tai tilan omat säännöt kieltävät sen. Koska osa bileistä on ravintoloissa, on tästäkin syystä terveysviranomaisten määräämiä sääntöjä noudatettava. Useissa bileissä on varattu erillinen tila (darkroom) läheisempää kanssakäymistä varten.

Bileissä ei myöskään ole pakko panna vaikka siihen puitteet tarjottaisiinkin, ellet välttämättä halua. Teet bileissä juuri niin paljon tai vähän kuin sinä ja mahdollinen kumppanisi haluat(te).

Ketä bileissä oikein käy?

Bileissä käy ihmisiä laidasta laitaan, niin ikänsä kuin yhteiskuntaluokkansa puolesta. Nuorimmat kävijät ovat vasta täysi-ikään tulleita, kun taas vanhimmat ovat jo eläkeiässä. Töihin liittyvät taustat vaihtelevat niin ikään aina duunarihommista johtoporraspaikkoihin.

Kokeeko bileissä häirintää ja muuta epäsoveliasta käytöstä?

Aina kun suuri ihmismassa on ahtautunut samaan paikkaan ja alkoholi on mukana kuvioissa, on mahdollisuus ylilyönteihin. Kinkybileissä alkoholilla läträtään kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin baari-illoissa keskimäärin, ja porukka osaa myös käyttäytyä tavallista paremmin. Tietty riski on aina olemassa, mutta suuremmalla todennäköisyydellä epäsoveliasta käytöstä kokee normaalin illanvieton aikana ihan tavallisessa baarissa.

Onko mahdollinen työurani pilalla, jos käyn bileissä?

Politiikolle tai jossain muussa julkisessa roolissa toimivalle mahdollinen näkyvyys kinkybileissä toki voidaan laskea negatiiviseksi asiaksi tai ainakin aseeksi mitä helposti voidaan käyttää häntä vastaan, mutta noin lähtökohtaisesti bileissä käynti ei kenenkään työuraa tuhoa. Yhdenvertaisuuslakikin kieltää henkilön syrjinnän mm. tämän seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Nykyiset työnantajat ovat myös entistä avoimempia erilaisuutta kohtaan, mutta omasta kinkyydestään ei toki kannata tehdä työpaikalla isoa numeroa vaan pitää työ- ja siviiliasiat erillään, kuten muidenkin asioiden kohdalla.

(Tähän kysymykseen vastannut kinky on törmännyt kahdesti kinkybileissä eri ihmisiin omalta työpaikaltaan ja muutamaan kinkyyn noin muuten työssään.)

Mitä siellä bileissä sitten oikein tehdään?

Tämä riippuu tosi paljon bileistä ja henkilöistä. Osa bileistä tarjoaa mahdollisuuden viettää ihan tavallista baari-iltaa tanssilattian ja DJ:n kera, usein kuitenkin tavallisesta baaripukeutumisesta poiketen hieman kinkymmällä twistillä.

Monesti bileissä on erinäisiä BDSM-laitteita vapaassa käytössä, joten luonnollisesti ihmiset käyttävät näitä ahkeraan mm. piiskauksen yhteydessä, ja kun naapureista ei tarvitse välittää biletilanteessa, niin meno on monella tapaa vapautuneempaa ja rennompaa.

Monille bileet on myös tapa törmätä tuttuihin ja tavata uusia ihmisiä, ja heille bileissä leikkiminen ei ole ainoa syy, minkä takia paikalle saavutaan.

 

 

 

Askarruttaako sinua jokin listalta puuttuva asia? Voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen hallitus at akateemisetkinkyt.fi .